Bahçeli AYM'yi hedef aldı: Yeniden yapılandırılmalı

Bahçeli, İçişleri Bakanı Soylu’nun hedef aldığı Anayasa Mahkemesi’nin başkanlık sistemine göre yeniden yapılandırılmasını istedi. Bahçeli, yeni yasama yılında konunun gündeme gelmesi için, “Değerlendirilip tartışmaya açılması halisane beklentimizdir” dedi.

Bahçeli AYM'yi hedef aldı: Yeniden yapılandırılmalı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Anayasa Mahkemesi yeni hükümet sisteminin doğasına uygun şekilde yeni baştan yapılandırılmalıdır” açıklamasında bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, Anayasa Mahkemesi’ni hedef alan açıklamalarının ardından bu kez de Bahçeli, Yüksek Mahkeme’yi hedef aldı. Açıklamasında, “Anayasa Mahkemesi’nin son zamanlarda verdiği kararlar sancılı ve sakattır” ifadelerini kullanan Bahçeli, yeni yasama yılı için bu konunun tartışılmasını önerdi: “Yeni Yasama Yılının başlangıcında bu konunun samimi, sağduyulu, önyargısız, demokrasi ahlakına ve milli gerçeklere münasip ölçülerde değerlendirilip tartışmaya açılması halisane beklentimizdir”

Bahçeli, “Türkiye’nin demokratikleşme sürecini hızlandıran Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle çelişmeyecek demokratik, etkin, adil, tartışmaların odağı olmaktan çıkarılmış bir “Yüce Mahkeme”, deyim yerindeyse bir “Divan-ı Ali” kurulması Türkiye’nin gücüne güç katacaktır” ifadelerini kullanırken, “Yüksek demokratik standartlar bunu gerektirmektedir” iddiasında bulundu.

NE OLMUŞTU?

AYM’nin ‘Şehirler arası yollarda gösteri ve yürüyüş yapılamaz’ hükmünü iptal etmesinin ardından, Soylu yaptığı açıklamada, “Ana caddelerde, sokaklarda özgürce yürüyüş hakkının ortadan kaldırılmasını onayladınız. Polis koruması almana gerek yok. Bisikletinle işe git gel bakalım. Anayasa Mahkemesi Başkanı’na söylüyorum kendi arabamla tek başına gitmeye ben varım sen var mısın?” ifadelerini kullanmıştı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kendisine yönelik yaptığı açıklamasına isim vermeden yanıt vermişti. Arslan, “Yargı kararından ziyade kararı verenlere odaklanan ve eleştiri ötesine geçen ifadelerin fayda getirmeyeceği, zira eleştiriyi mecrasından uzaklaştıracağı açıktır” açıklamasını yapmıştı.