Babacan'dan Erdoğan'a: Ahlak dışı siyaset yapmaktansa...

Babacan, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a 'Pelikan' yapılanması üzerinden yüklenip "Ben olsam ahlak dışı bir siyaset yapmaktansa gidip başka iş yaparım" dedi.

Babacan'dan Erdoğan'a: Ahlak dışı siyaset yapmaktansa...

AKP’den istifa edip DEVA Partisi’ni kuran Ali Babacan, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AKP içerisindeki ‘Pelikan’ diye adlandırılan ekiple ilgili konuşan Babacan, bu yapıdan Türkiye adına hicap duyduğunu belirtip “Ben olsam ahlak dışı bir siyaset yapmaktansa gidip başka iş yaparım.” dedi.

Türkiye ekonomisinin durumuna ilişkin de konuşan Babacan, Merkez Bankası’nın çok değişik yöntemler kullanarak Türk lirası üretmeye başladığını öne sürdü.

Babacan’ın sözleri şöyle:

“KENDİNİ SORGULAMASI LAZIM”

– Pelikan yapılanması için “yeni nesil paralel yapı” deniyor. Ne düşünüyorsunuz bu yapıyla ilgili?

“Bugün adı Pelikan, yarın Balıkçıl olur, öbür gün Turna olur. Bu tür yapılara müsamaha eden, destekleyen kişilerin önce kendini sorgulaması lazım. Bu tür yapıların desteğiyle sürdürülebilirlik mümkün mü, bir vicdan muhasebesi de yapmak lazım herhalde. Siyasetin ahlaki boyutunu çok önemsiyorum açıkçası. Ben olsam ahlak dışı bir siyaset yapmaktansa gidip başka iş yaparım. Ne düşünüyorsanız, çıkın açıkça konuşun. Birilerinin böyle organize, başka isimler üzerinden, sanki toplumda böyle bir kanaat varmış havası oluşturarak toplumu aldatma, işi olduğundan farklı gösterme çabasını nasıl oluyor da siyasi ahlak içinde değerlendirebiliyorlar, nasıl bu tür uygulamaların içine girebiliyorlar, açıkçası hem üzülüyorum, hem de Türkiye adına hicap duyuyorum. Türkiye trollerle yönetilmeyi hak etmiyor.”

“MERKEZ BANKASI TÜRK LİRASI BASIYOR”

Para basar mı Türkiye?

Türk lirası üretilmeye başlandı zaten. Hiç olmadık yöntemler uygulanıyor. Bankalar ellerindeki konut kredileri, ellerindeki herhangi bir varlığa dayalı menkul kıymetleri Merkez Bankası’na koyup, Merkez Bankası’ndan para çekebiliyor. Merkez Bankası o Türk Lirası’nı nereden buluyor?

Üretiyor öyle mi, bundan kimsenin haberi var mı?

İşsizlik fonundaki menkul kıymetlerde de yapıldı, Merkez Bankası’na veriliyor, Merkez Bankası’ndan hemen Türk Lirası alıyor. Nereden buluyor bu Türk Lirası’nı… Bu usul olarak yapılabilir. Böyle durumda Merkez Bankaları devreye girebilir. Ama bu morfin gibidir. Savaş anında yaralı vardır, morfin işe yarar. Ama “Morfin iyiymiş, dertlerimi unutturuyor, sürekli kullanayım” derseniz bünyeyi bozarsınız. Merkez Bankası şu anda Türk Lirası üretmeye başladı. Fakat bunun miktarı ne olacak, orta vadeli bir programla nasıl normale dönecek, bu acil olarak açıklanmazsa Merkez Bankası’nın bugünkü politikası size yüksek kur ve enflasyon olarak geri döner.