Babacan Erdoğan'a yanıt: Gerçekleri saklamayalım

Ali Babacan’dan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yanıt

Babacan Erdoğan'a yanıt: Gerçekleri saklamayalım

AKP’den ayrılarak yeni parti kurma çalışmalarını sürdüren eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün CNN TÜRK – Kanal D ortak yayınında  ‘Talimatı IMF’den alıyorlardı’ ve ‘Bunlar faizciydi’ açıklamalarına yanıt verdi.

Twitter hesabından paylaşımlar yapan Babacan, geçmişi her yönüyle değerlendirmeye hazır olduğunu söyledi.

DEVLETİN PİYASAYA ÖDEDİĞİ FAİZ YÜZDE 144 ARTMIŞ

Babacan, şunları paylaştı:

  • Dün akşamdan bu yana faiz konusu üzerinden yapılan tartışmaları izliyorum. Geçmişi her yönüyle değerlendirmeye hazırım. Ancak bizim Türkiye’nin bugününe ve geleceğine odaklanmamız gerekiyor.
  • Faizlerle ilgili güncel birkaç rakamı paylaşmak isterim: Merkezi yönetim bütçesinden ödenen faiz 2017 yılında 57 Milyar iken 2018’de 74 Milyar TL’ye çıktı. Hükümetin programına göre faiz ödemeleri 2019’da 103 Milyar, 2020’de 139 Milyar TL.
  • Dikkatinizi çekmek isterim: Devletin vatandaşlarından vergi toplayarak piyasaya ödediği faiz 3 yılda 57 Milyar’dan 139 Milyar TL’ye ulaşıyor. Artış oranı % 144. Dahası, Türkiye’nin hayat pahalılığı gibi, işsizlik gibi devasa sorunları var.
  • Gerçekleri saklamadan ülkemizin sorunlarını açıkça konuşmamız gerekiyor. Türkiye’nin yaşadığı bunca sıkıntı varken, anlamsız tartışmalar üretmek yerine çözüm için çalışmak zorundayız. Çalışıyoruz.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söylemişti:

  • 2008 ekonomik krizi olduğu zaman ben o zaman bir çıkış yapmıştım, bu kriz bizi teğet geçer demiştim. Şu anda parti kurma çalışması yapan bazı arkadaşlar benim yanımda olanlar karşı çıkmışlardı. Çünkü talimatı IMF’den alıyorlardı. Ve inandığımı ben de kararlı bir şekilde sürdürdüm.
  •  Bunlar faizciydi. Ben faizlerin devamlı düşürülmesini istiyorum. Faiz sebeptir, enflasyon neticedir ve doğru orantılıdır. Faizi düşürdükçe enflasyon da düşer.