AYM'nin Enis Berberoğlu hakkında verdiği 'hak ihlali' kararının gerekçesi açıklandı

Enis Berberoğlu hakkında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hak ihlali kararının gerekeçesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

AYM'nin Enis Berberoğlu hakkında verdiği 'hak ihlali' kararının gerekçesi açıklandı

MİT Tırları davasında 5 yıl 10 ay hapis cezası aldıktan sonra Meclis’te milletvekilliği düşürülen CHP’li Enis Berberoğlu hakkında Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği hak ihlali kararının gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

Berberoğlu’nun seçilme ve siyasi faaliyette bulunma, kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine oybirliği ile karar veren AYM, ihlalin ortadan kaldırılması için kararın bir örneğini İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Berberoğlu’nun seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiği belirtilen gerekçeli kararda, 2016 yılında Meclis’te dokunulmazlıkların kaldırılması için Anayasa’nın geçici 20’nci maddesine eklenen hükmün Berberoğlu için uygulanamayacağı belirtildi.

Gerekçeli kararda, “Anaytasa’nın geçici “Anayasa’nın geçici 20’nci maddesi ile getirilen istisna hükmünün yeniden milletvekili seçilen başvurucu hakkında uygulanması mümkün değildir” ifadesi yer aldı.

Kararda, “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma ihlali sonuçlarının ortadan kaldırılması yeniden yargılama yapılmasında hukuki yarar bulunduğu” vurgulanırken, “ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması” gerektiği belirtildi.