AYM'den Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine iptal: Kanunları değiştirmek TBMM'nin yetkisi

Anayasa Mahkemesi, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı kararnameyi iptal etti. Mahkeme kanunları değiştirmenin TBMM'nin görev ve yetkisinde bulunduğunu hatırlattı.

AYM'den Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine iptal: Kanunları değiştirmek TBMM'nin yetkisi

Anayasa Mahkemesi, 4 kurumun 5018 sayılı Kanun cetvellerine eklenmesini öngören Cumhurbaşkanlığı Kararnamesini (CBK) iptal etti.

19 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle, Devlet Arşivleri Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun (I) Sayılı Cetvel’ine eklenmiş, böylece bu başkanlıkların bütçeleme ve denetim esaslarının genel bütçe kapsamında değerlendirilmesi sağlanmıştı.

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin başvurusu üzerine yaptığı incelemede, kanunları değiştirmenin TBMM’nin görev ve yetkisinde bulunduğunu, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle sadece yürütme yetkisine dair alanlarda düzenleme yapılabileceği gerekçesiyle, CBK ile yapılan eklemeleri iptal etti.

Kararın ilgili kısmı şöyle:

“Anayasa’nın 104’üncü maddesine göre yürütme yetkisine ilişkin konular dışında CBK ile düzenleme yapılamaz. Kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak TBMM’nin görev ve yetkileri arasında olup yasama yetkisine ilişkin konular kapsamında kalmaktadır.

Dava konusu kural 5018 sayılı Kanun’a ekli (I) Sayılı Cetvel’e bazı eklemeler yapmak suretiyle kanun metninde değişiklik yapılmasını öngörmektedir. Kanunları değiştirmenin TBMM’nin görev ve yetkileri kapsamında bulunduğu ve 6771 sayılı Kanun’la yapılan Anayasa değişikliğiyle bu hususta farklı bir düzenleme öngörülmediği gözetildiğinde kuralın yürütme yetkisine değil yasama yetkisine ilişkin olduğu açıktır. Dolayısıyla kural, Anayasa’nın 104. maddesinin on yedinci fıkrasının birinci cümlesiyle bağdaşmamaktadır.

Anayasa Mahkemesi açıklanan nedenlerle kuralın konu bakımından yetki yönünden Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar vermiştir.”