AYM'den 5 yıl önceki laik eğitim eylemiyle ilgili karar

Eğitim Sen üyelerinin, İzmir’de Şubat 2015’te ‘laik ve bilimsel eğitim’ sloganıyla düzenlediği eyleme yönelik polis engeli, AYM tarafından hak ihlali olarak değerlendirildi.

AYM'den 5 yıl önceki laik eğitim eylemiyle ilgili karar

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), dokuz Eğitim Sen üye ve yöneticisinin laik ve bilimsel eğitim yürüyüşüne yönelik polis müdahalesiyle ilgili 14 Mart 2016 ve 4 Nisan 2016 tarihlerinde yaptığı bireysel başvurulara ilişkin verdiği karar, bugün Resmi Gazete’de yayımlandı.

BirGün’de yer alan habere göre Savaş Candemir, Mehmet Bari Akkan, Meral Emine Kantar, Orhan Bayram, Süleyman Sönmez, Hasanali Kılıç, Tekin Çelik, Bora Evren Yılmaz ve Barış Eke’nin yaptığı dokuz bireysel başvuruyu birleştiren AYM, yapılan itirazları haklı buldu.

Yüksek Mahkeme, 13 Şubat 2015’te Haziran Hareketi’nin çağrısıyla, İzmir’de Eğitim Sen üye ve yöneticilerinin de katıldığı eyleme yönelik polis engeli ve müdahalesinin, Anayasal haklara aykırı olduğunu vurguladı.

Kararda, Anayasa’nın “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” diyen 34’üncü maddesinin ihlal edildiği belirtilerek, dosyanın, başvurucuların itirazlarını reddeden İzmir 5’nci Sulh Ceza Hakimliği’ne yeniden yargılama yapılmak üzerine gönderildiği kaydedildi.

AYM, başvurucuların tazminat taleplerini ise reddetti.