AYM üyeliği seçim sonucu belli oldu

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘reform’ açıklamalarından kısa bir süre sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı görevinden AYM’ye atanan İrfan Fidan, aday olduğu AYM seçimlerinin sonucunda birinci çıktı.

AYM üyeliği seçim sonucu belli oldu

Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliği seçim sonucu belli oldu. En çok oyu alan İrfan Fidan, Nevzat Özsoy ve Mustafa Erol oldu. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan en çok oy alan üç isimden birini AYM’ye gönderecek.

Seçimde, Yargıtay’a atanan eski İstanbul Başsavcısı İrfan Fidan 107 oy, Nevzat Özsoy 65 oy, Mustafa Erol 52 oy aldı.

Bu isim 12 yıl süreyle Anayasa Mahkemesi üyesi olarak görev yapacak.

Eski HSK üyelerinden ve Yargıtay 5. Ceza Dairesi Üyesi İsa Çelik, 11. Hukuk Üyesi Mikail Özdemir, 11. Hukuk Dairesi Üyesi Şaban Kazdal ve 2. Ceza Dairesi Üyesi Yusuf Kuzu da bu şekilde adaylıktan daha sonra çekildiklerini açıklamıştı.

İrfan Fidan, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘yargı reformu’ açıklamalarından kısa bir süre snra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı görevinden Yargıtay’a atanmıştı. Atama, bazı çevreler tarafından ‘tenzili rütbe’ olarak değerlendirilmişti.

Yargıtay’da normalde 1 Aralık’ta yapılacak olan seçimler, bazı üyelerin koronavirüse yakalandığı gerekçesiyle bugüne ertelenmişti. Ertelemenin, İrfan Fidan’ın seçimlere yetişebilmesi için gerçekleştirildiği ileri sürülmüştü.

Yüksek Mahkemeden yapılan açıklamaya göre, Anayasa Mahkemesinin Yargıtay kontenjanından üyesi olan ve Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı görevini yürüten Burhan Üstün’ün emekliye ayrılacak olması nedeniyle boşalacak Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı ile boş bulunan başkanvekilliği için seçim yapıldı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığına Anayasa Mahkemesi Üyesi Celal Mümtaz Akıncı, boş bulunan Başkanvekilliği görevine de Anayasa Mahkemesi Üyesi Muammer Topal seçildi.