AYM kararı: 'Saray soytarısı' demek suç değil

Anayasa Mahkemesi, Eski Gençlik Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Halk TV eski genel yayın yönetmeni Şaban Sevinç arasındaki hakaret davasında, Sevinç’in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.

AYM kararı: 'Saray soytarısı' demek suç değil

1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde CHP tarafından Samsun milletvekili adayı gösterilen Şaban Sevinç, eski Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın büyükbabasının CHP milletvekili olduğunu hatırlatarak AKP’de siyasal faaliyette bulunmasını eleştirmişti.

Seçim çalışması kapsamında Samsun’da katıldığı bir organizasyonda konuşan Sevinç, “Bakan Kılıç’ın muhterem dedesi çok sevdiğimiz bir büyüğümüzdür. Keşke Sayın Bakan biraz dedesini örnek alsa da saraya soytarılık yapmak yerine, Samsun’a hizmet etse. En basit örneği; kendisi Spor Bakanı ama Samsunspor’un halini görüyorsunuz, bir türlü mağduriyetten kurtulamıyor. Türkiye geneli sporun durumu ortada. Samsun’a hizmet deseniz o da yok” diye konuşmuştu.

Bu sözler üzerine eski bakan Kılıç, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak Sevinç’in kullandığı “saraya soytarılık yapmak” şeklindeki ifadenin ağır hakaret teşkil ettiğini, kendisinin görevini yapmadığına ilişkin açıklamaların asılsız olduğunu belirterek Sevinç hakkında hakaret suçundan soruşturma başlatılmasını istedi.

Şikayet sonucunda düzenlenen iddianameyle, Sevinç’in hakaret suçundan cezalandırılması talep edilerek hakkında kamu davası açıldı.

YEREL MAHKEMEDEN CEZA, AYM’DEN ‘İHLAL’

Yargılamayı yapan Ankara 30. Asliye Ceza Mahkemesi, Kasım 2015’te verdiği kararda, “saray soytarısı” şeklindeki ifadenin hakaret teşkil ettiğini belirterek Sevinç’i kamu görevlisine alenen hakaret suçundan mahkum etti ve 4 bin 700 TL para cezasına çarptırdı. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına (HAGB) karar verdi.

Kararın Sevinç’e tebliğ edilmesinin ardından Sevinç, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. 28 Kasım 2019’da dosyayı görüşen AYM Sevinç’in ifadelerinin sarf edildiği atmosferi göz önünde bulundurarak, Sevinç’in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi söz konusu kararı oy çokluğu ile aldı.