Aydın Didim'de halk ÇED'e direndi!

Aydın Didim'de yapılması planlanan balık çiftliği projesiyle ilgili ÇED toplantısı halk tepkisi nedeniyle yapılmadı.

Aydın Didim'de halk ÇED'e direndi!

Aydın’ın ilçesi Didim’in Akköy mahallesinde düzenlenmek istenilen ÇED raporu toplantısı halkın tepkilerinden dolayı yapılamadı. Didim’in Arapça ve Karacagöl Dalyanı açıklarında özel bir firma tarafından 67 bin 500 metrekarelik deniz alanında yıllık 2 bin ton su ürünleri yetiştiriciliği (balık çiftliği) tesisi kurulması için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) toplantısı için yetkililer mahalleye geldi. Toplantının daha önceden yapılacağından haberdar olan Didimliler ise toplantı öncesinde mahallede protesto eylemi gerçekleştirdi. Eylem esnasında Didim- Söke yolunun da geçtiği Akköy mahallesinde yolun her iki tarafına barikatlar yerleştirilirken, Jandarma güçlerinin de güvenlik tedbiri aldığı görüldü.

“HER YERDEN DESTEĞE GELDİLER”

Aydın Ses Gazetesi yazarı Hüseyin Çalışkan‘ın haberine göre Didim’in yanı sıra Efeler, Kuşadası, Söke ve Nazilli’den bir çok çevreci de eyleme katılarak destek olduğu görülürken, protesto eylemine CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır, İYİP Aydın İl Başkanı Cemal Sarı, CHP Didim İlçe Başkanı Nurettin Koçak, İYİP Didim İlçe Başkanı Vefa Berk Tezsezener ile çevre ilçe başkanları, çevre dernekleri yöneticileri, çeşitli siyasi parti yöneticileri, Akköylüler ve vatandaşlar katıldı.

“DAVULLU ZURNALI, DÜDÜKLÜ EYLEM”

Davul zurnalı halaylar çeken, düdük çalan vatandaşlar ‘Havama, suyuma, denizime dokunma’ sloganları attı. Eylemde vatandaşlara seslenen Belediye Başkanı A. Deniz Atabay; “Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “hattı müdafaa yok sathı müdafaa var”. O satıh bütün Aydın; bugün burada OSB ve balık çiftlikleri olmaması için haykıracağız, yarında ileri de Aydın’ın merkezine JES’ler ve yanlış yatırımlara hayır demek için bağıracağız. Biz kimsenin bizi incitmesine müsaade etmeyeceğiz. Ülkemizin her karşı toprağı nasıl kutsalda Didim’de kutsal bir yer, yanlış yatırımlarla berbat ettirmeyeceğiz. Havamızı, suyumuzu, denizimi kirlettirmeyeceğiz. Bize geçe gün dediler ki Avrupalıların yediği 5 balıktan 2’si bizden gidiyormuş Sanki o adamlar bize o teknolojileri bize satarken, kendi denizlerinden balık çiftliği kurmayı bilmiyorlar! Onlar yetiştirsinler onların balığını biz yiyelim. Kendi denizlerini havalarını koruyorlar bizleri de müstemleke gibi kullanmaya çalışıyorlar. Kargaşaya mahal vermeyeceğiz. Şirketin görevlileri gelmiş, onlar bizim misafirlerimizi geldikleri gibi gidecekler. Kanun ve hukuk çerçevesinde savaşacağız” ifadelerini kullandı.

“CHP’Lİ YILDIZ YETKİLİLERİN GEÇİŞİNE İZİN VERMEDİ”

Protesto eylemi devam ederken, ÇED raporu için mahalleye gelen yetkililer, kendi özel korumaları ve Jandarma güçlerinin de desteğiyle kalabalığı geçip, toplantının yapılması düşünülen kahvehaneye girmek istedi. Yetkililer bariyerler içerisinde, kahvehaneye geçmek isterken CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız grubun kalabalığa girmesine ilk tepkiyi gösterdi. Milletvekili Yıldız’a karşı fiziki müdahale bulunmaya çalışan özel güvenlik ekiplerine ise başta Belediye Başkanı A. Deniz Atabay ile siyasi parti temsilcileri ve partililer tepki gösterince fiziki müdahaleler artarak devam etti. Vatandaşlar ise alkışlar ve ıslıklarla yetkilileri protesto ederken, karşılıklı diyaloğun ardından, mahalleye gelen firma yetkilileri geri çekilmek zorunda kaldı. Güvenlik görevlilere direnen CHP’li Yıldız ise; “Gelen arkadaşlar toplantı yapılmamıştır diye tutanak tutup gidecekler. Bizim güvenlik görevlileriyle sıkıntımız yok. Biz Didim’in toprağını havasını savunuyoruz, herhangi bir sıkıntı yok” diye konuştu.

“HEYET GERİ ADIM ATTI”

Akköy’deki Jandarma karakoluna geri dönen yetkililer daha sonra aralarından CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız ve Belediye Başkanı A. Deniz Atabay’ın da yer aldığı heyetle özel görüştü. Görüşmenin ardından korumalar ve Jandarma eşliğinde kahveye gelen yetkililer toplantının yapılamadığına dair tutanak tuttu. Hazırlanan tutanaklar belediyeye de teslim edilirken, resmi işlemin ardından yetkililer alandan uzaklaştı.

ÇED’le ilgili toplantının yapılamadığının resmi olarak kayıt altına alınmasının ardından halka seslenen Belediye Başkanı Deniz Atabay; “Tüm Didim halkına teşekkür ediyorum. Kendinizi alkışlayın. Daha yolun başındayız. Uzun ince bir yol, aynı azimle devam edeceğiz gazanız mübarek olsun” ifadelerini kullanarak ilçe sakinlerine ve çevrecilere teşekkür etti.
Didim’e gelen ve ilçede yaşayan eylemciler ise daha sonra halaylar çekerek, olaysız şekilde dağıldı.