Ayasofya'daki eserler Tapu ve Kadastro binasında sergilenecek

"Bir haftada üç odalı evinizi taşıyamazsınız. Böylesi değerli bir arşivin hiçbir hazırlık yapılmadan bir haftada taşınması nasıl mümkün olur?"

Ayasofya'daki eserler Tapu ve Kadastro binasında sergilenecek

Sultanahmet’te bulunan İstanbul Tapu ve Kadastro 2. Bölge Müdürlüğü binası, müzeye dönüştürülmek üzere boşaltılıyor.

Ayasofya’nın camiye çevrilip 24 Temmuz’da ibadete açıldıktan sonra Ayasofya’daki bazı eserlerin sergilenmesi amacıyla bir müzenin hazırlıkları yapılmaya başlandı. Bu kapsamda Sultanahmet’teki İstanbul Tapu ve Kadastro 2. Bölge Müdürlüğü binası müze için boşaltılmaya başlanırken, binadaki eşya ve evrakların Ataşehir’deki binaya taşınacağı öğrenildi.

Talimatın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldiğini söyleyen İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz “Binayı arkadaşlarımızın seri bir şekilde boşaltmasını bekliyoruz.” dedi.

“EMİR DEMİRİ KESMİŞ, YAZIK”

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası ise yapılan uygulamaya tepki göstererek taşınma sırasında yüzlerce yıllık kayıtların zarar görebileceği uyarısı yapıyor.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Mehmet Hışır’ın ifadeleri şöyle:

“Binada çok önemli bir arşiv var. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin tapu kayıtları, haritalar, belgeler bu arşivde yer alıyor. Yüzlerce yıllık Osmanlı dönemi hafızası, 277 yıllık tapu kadastro hafızasıdır bu. Biz taşınma sırasında bu belgelerin zarar görmesinden hatta kaybolmasından korkuyoruz. Üstelik taşınacağı yerlerin fiziki koşullarının arşive uygun olması gerekiyor ki bunun da mümkün olacağını sanmıyoruz.

Bir haftada üç odalı evinizi taşıyamazsınız. Böylesi değerli bir arşivin hiçbir hazırlık yapılmadan bir haftada taşınması nasıl mümkün olur? Bunu biz soruyoruz ama kararı verenler sormamış kendilerine. Emir demiri kesmiş. Yazıktır.”