Ayasofya imamı: İstanbul yeniden fethedilmiş gibi

"Önceleri burası taş yığınıydı, müzeydi.. Ruhu yoktu. Şimdi bu eser bir ruh kazandı."

Ayasofya imamı: İstanbul yeniden fethedilmiş gibi

Ayasofya imamı Ferruh Muştuer, Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılmasıyla ilgili duygularını AKP’li Akşam gazetesine anlattı. Ferruh Muştuer, “İstanbul yeniden fethedilmiş gibi” ifadelerini kullandı.

86 yıl sonra cami olarak ibadete açılan Ayasofya için imam Ferruh Muştuer, atamayı duyduğunda çok heyecanlandığını belirtirken; kıldırdığı ilk Cuma namazını “Adeta İstanbul yeniden fethedilmiş gibiydi.” sözleriyle tarif etti.

NORMALDE ATAMALAR SINAVLA YAPILIR; AMA BURASI AYASOFYA

Ayasofya’ya Eminönü Yeni Cami’den imam olarak atanan Ferruh Muştuer,  “Açılıştan 1 gün önce il müftülüğünden arandım. Orada Diyanet İşleri Başkanımız ve İl Müftümüz tarafından görev bize tevdi edildi. Normalde atamalar sınavla yapılır ancak burası Ayasofya. Efendimiz (a.s.) mescitleri Kabe, Mescidi Nebi, Mescidi Aksa olarak sıralamış, dördüncü olarak da büyük ihtimalle, tarihi misyonundan ve muhteşem oluşundan ötürü Ayasofya geliyor.” diye konuştu.

Muştuer şöyle devam etti:

“Ben ve müezzin arkadaşlarım halen rüyada gibiyiz. Hem cemaatimiz hem bizler çok sevindik. Ayasofya’ya görevli imam olmaktan dolayı hem ben hem de ailem çok sevindi. Ailem şimdi sabah ve yatsı namazlarında benimle birlikte namazı burada kılıyor. Osmanlı dönemine göre Ayasofya imamlığın en üst noktasıdır. Dünyanın konuştuğu bir caminin imamı olmak bambaşka hisler yaşatıyor insana. Halılar yokken Ramazanlarda Kur’an-ı Kerim okuyorduk, özlemi içimizde vardı. Açılışta 350 bin kişi geldi, vakit namazlarında doldu, taştı. Bizim için sanki İstanbul yeniden fethedilmiş gibiydi.”

BURASI TAŞ YIĞINIYDI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın büyükelçilerle yaptığı ziyarete de değinen Muştuer, Ayasofya’nın önceli hali için ‘taş yığını’ nitelemesinde bulundu.

Ferruh Muştuer, şöyle devam etti:

“Önceleri burası taş yığınıydı, müzeydi.. Ruhu yoktu. Şimdi bu eser bir ruh kazandı. Onlar da çok memnun. Yunanistan’daki papazların söylemi bile bunu onaylıyor. Biri takdir ediyor diğeri de ‘Türkler açtı ama cumhurbaşkanları geldi mütevazı bir şekilde oturdu’ açıklamasını yapıyor. Biz tarih boyunca bu anlayıştaydık. Bizim geçmişimizde; Efendimizden tutun hiçbir zaman asla mabede, din adamına, kadınlara, çocuklara dokunulmamış. Fatih İstanbul’u fethettikten sonra yıkılmak üzere olan bu mabedi ihya etmiş. Caminin akustiği mükemmel, bizler Kur’an okurken büyük zevk alıyoruz.”

Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesinden sonra 3 imam ve 5 müezzin atanmıştı.