Avukatlar Sendikası'ndan yeni adli yıl açıklaması

"İnanıyoruz ki bu karanlık günler ancak yan yana ve birlikte olup mesleğimize sahip çıkarak, haksızlıklara karşı yurttaşlarımızın yanında durarak aydınlığa dönüştürülebilir."

Avukatlar Sendikası'ndan yeni adli yıl açıklaması

Avukatlar Sendikası, bugün başlayan yeni adli yıla ilişkin bir açıklama yayımladı.

Açıklamada iktidarın yargıya dönük operasyonları hatırlatılırken, “Birlikte daha güçlü olacağız” denilerek sendikalı olma çağrısı yapıldı.

Sendikadan yapılan açıklamada, AKP’nin çoklu baro girişimi de “Çoklu baro sisteminin getirildiği ve Türkiye Barolar Birliği delegasyonun yapısının değiştirildiği Avukatlık Kanunu ile avukatlık mesleğinin kamusal niteliği ortadan kaldırılmaya çalışılmakta, yargının bağımsız kalan sacayağı savunma, etkisizleştirilmek istenmektedir.” ifadeleriyle yanıt buldu.

Avukatlar Sendikası, ölüm orucunda hayatını kaybeden Av. Ebru Timtik ile ölüm orucuna devam eden Av. Aytaç Ünsal’ı da unutmadı.

Avukatlar Sendikası’nın “Yeni adli yılda, birlikte daha güçlü olacağız” başlığında yayımladığı yeni adli yıl mesajı şöyle:

“Yeni adli yılı, pandeminin daha da yoksullaştırdığı ülkemizde, yargının savunma ayağının susturulması ve iktidara bağımlı hale getirilmesi için Avukatlık Kanunu’nda önemli değişikliklerin yapıldığı, ekonomik krizin sonuçlarının siyasi iktidarın baskıları ile görünmez kılınmaya çalışıldığı bir dönemde karşılıyoruz.

Çoklu baro sisteminin getirildiği ve Türkiye Barolar Birliği delegasyonun yapısının değiştirildiği Avukatlık Kanunu ile avukatlık mesleğinin kamusal niteliği ortadan kaldırılmaya çalışılmakta, yargının bağımsız kalan sacayağı savunma, etkisizleştirilmek istenmektedir. Siyasi iktidar, kendi barolarını kuracağını ilan etmiş olsa da yeni adli yıla girdiğimiz bugünlerde henüz sayıların tamamlanamamış olduğunu görmekteyiz. Ancak yasanın yürürlüğe girmiş olması ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmemesi halinde, avukatlık mesleğini yapısal ve ekonomik olarak değiştiren gelişmeler olacağından, savunmanın korunması için hep beraber mücadele etmemiz gereken günler bizi beklemektedir.

Meslek yasamızdaki bu temel değişiklik gündemdeyken aynı zamanda ceza muhakemesi hukukunun en temel ilkelerine aykırı şekilde yargılanarak hüküm giymiş bir meslektaşımız, adil yargılanma talebiyle başlattığı ölüm orucu neticesinde hayatını kaybetmiştir. Meslektaşımız Ebru Timtik, adil yargılanma talep etmiş ve hayatını sırf bu nedenle kaybetmiştir, Avukat Aytaç Ünsal ise aynı taleplerle ölüm orucuna devam etmektedir. Buna rağmen Yargıtay, usule ve genel hukuk ilkelerine aykırı şekilde yargılama yapılan bu dosyayı incelememekte, Adli Tıp Kurumunun sağlık durumlarının hayati tehlike taşıması yönündeki raporuna rağmen tahliye kararı verilmemektedir.
Bu karanlık tabloya rağmen Sendikamız, adil yargılanma koşul ve kurallarının etkin biçimde gerçekleştirilmesi ve savunmanın bağımsızlığı ile avukatlık mesleğinin onuru ve mesleğin kazanımlarının korunması için mücadele etmeye devam etmektedir.

Tam da böyle bir karanlık tabloda avukatların, Avukatlar Sendikasında yan yana gelmelerinin tam zamandır. Avukatlar Sendikası olarak tüm meslektaşlarımızı sendikamızı büyütmeye davet ediyoruz. Çünkü inanıyoruz ki bu karanlık günler ancak yan yana ve birlikte olup mesleğimize sahip çıkarak, haksızlıklara karşı yurttaşlarımızın yanında durarak aydınlığa dönüştürülebilir. Biz, aydınlık bir geleceği sendikamızda örgütlenerek kuracağımızı biliyoruz.

EMEĞİNİ SAVUN, SENDİKALI OL! BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜYÜZ!”