Avukatlar Sendikası’ndan koronavirüs salgınında anayasallık söyleşisi

Avukatlar Sendikası söyleşileri Mayıs ayı boyunca devam edecek. Avukatlar Sendikası Youtube kanalında canlı yayın olarak gerçekleşen söyleşiler, daha sonra da aynı kanaldan izlenebiliyor.

Avukatlar Sendikası’ndan koronavirüs salgınında anayasallık söyleşisi

Avukatlar Sendikası, koronavirüs salgını süresince internet üzerinden söyleşiler gerçekleştirmeye devam ediyor.

Avukatlar Sendikası tarafından düzenlenen Mayıs Ayı Söyleşileri’nin ikincisi geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleşti. Sendika’nın Youtube hesabı üzerinden yayınlanan “Koronavirüs Salgınına Karşı Alınan Önlemlerin Anayasallığı” başlıklı söyleşiye Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu konuk oldu.

Sendika adına, Av. Fulya Durak tarafından yapılan açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu söz aldı. Tarihten günümüze dünya üzerindeki pandemi vakaları, sonuçları ve buna karşı alınan önlemlerin değerlendirildiği sunumda, ülkemizdeki mevcut pandemi gündemi ve alınan önlemlere değinildi.

Pandemi dönemi de dahil olmak üzere, ülkemizde gerçekleşen birçok düzenlemedeki hukuka aykırılıkların kaynağının 2017’deki referandum ile birlikte gerçekleşen rejim değişikliği olduğunu ifade eden Kanadoğlu, tek kişinin ve arkasındaki çoğunluğun artık sınırsız bir güce ulaştığını, meclisin tamamen devre dışı kaldığını ve bu durumun demokratik hukuk devleti ilkesini ortadan kaldırdığını, bir kişinin iki dudağına bağlı bir hal alındığını belirtti.

Kişi hak ve özgürlüğü, seyahat özgürlüğü, eğitim hakkı, çalışma hakkı ve din özgürlüğünün ihlal edildiğine dikkat çeken Kanadoğlu, bu düzenlemelerin hiçbirinde meclise danışılmadığını, genelgelerle, kararnameler ile, hatta doğrudan Cumhurbaşkanı kararı veya açıklamaları ile sürecin yönetildiğini ifade etti.

Camilerin kapatılması sürecinin ise yalnızca Diyanet İşleri Başkanı açıklaması ile gerçekleştiğini açıklayan Kanadoğlu, son dönemde gerçekleşen esnetme girişimlerini ise en azından ölçülülük ilkesine geri dönme çabası olarak nitelendirdi.

Türkiye üzerinde de tarihsel bir örnek veren Kanadoğlu, 1908 Devrimi’nin ardından gerçekleşen düzenlemelerde dahi devlet tarafından alınan önlemlerin bir zarar doğurması halinde bu zararın devletçe karşılanacağının yer aldığını, gelinen süreçte ise hukukun tamamen ortadan kaldırıldığı bir geriye gidiş sürecinde olduğumuzu ifade etti. Önümüzdeki dönemin, başta avukatlar olmak üzere hukukçular açısından zor geçeceğini, artık halkın güvenliğini sağlayacak bir rejimin kalmadığını ifade eden Kanadoğlu, çözüm önerisi olarak ise derneklerin, sendikaların, meslek örgütlerinin ve siyasi partilerin yeni nesli yaratma ve nitelikli bir kuşak oluşturma konusunda işlev geliştirmesinin gerekliliğine değindi.

Sunumun ardından, izleyicilerin sorduğu soruların cevaplanması ile söyleşi sona erdi.

Avukatlar Sendikası söyleşileri Mayıs ayı boyunca devam edecek. Avukatlar Sendikası Youtube kanalında canlı yayın olarak gerçekleşen söyleşiler, daha sonra da aynı kanaldan izlenebiliyor.

https://www.youtube.com/channel/UCur1mAch7R2h0u16aDBW8rw/videos