Avrupa Konseyi'nden Bakan Gül'e Kavala mektubu

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e mektup

Avrupa Konseyi'nden Bakan Gül'e Kavala mektubu

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e bir mektup göndererek Gezi davasında beraat ettikten sonra  15 Temmuz’daki darbe girişimi nedeniyle yeniden gözaltına alınan Osman Kavala konusunda endişelerini dile getirdi.

Euronews’in haberine göre, Buric 21 Şubat 2020 tarihli mektubunda;

  • Gül’den Kavala’nın sürmekte olan gözaltının meşruiyetine ve hakimin kararlarına ilişkin hukuki değerlendirmeler yapıldığında en kısa zamanda kendisini haberdar etmesini rica etti.
  • Buric mektubunda ayrıca, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun Osman Kavala ve diğer sekiz sanığa beraat kararı veren İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki üç hakime karşı başlattığı incelemeye ilgili de endişe duyduğunu kaydetti.
  • Ayrıca, “Hakimlerin soruşturulması kararı Türk hukuku için ürpertici bir mesaj göndermiştir. Karar aynı zamanda Yargı Reformu Stratejisi’nde belirtilen hedeflerle ve Avrupa (İnsan Hakları) Mahkemesi’nin içtihatlarıyla uyumlu şekilde hüküm verilmesini sağlamak üzere hakimleri teşvik etmeyi amaçlayan Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun hakimlerin terfisiyle ilgili son genelgesiyle de çelişiyor” ifadelerine yer verdi