'Av ihalesini iptal edin' çağrısı: Katliamın turizmi olamaz!

Bakanlığın ülke genelinde yüzlerce yabani hayvanın 'av turizmi' adı altında vurdurulabilmesi için izin vermesine tepkiler sürüyor.

'Av ihalesini iptal edin' çağrısı: Katliamın turizmi olamaz!

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Av Turizmi Uygulama Talimatı” ile 800’e yakın yaban hayvanı türü için avlanma izni çıkarmış olmasına yönelik tepkiler sürüyor.

Av izninin Dersim’deki ayağının ilde oluşan büyük tepki sonrası iptal edildiği açıklanmıştı. Ancak ülke genelinde av izninde ise geri adım atılmadı.

Konuyla ilişkin ‘Salda İçin Türkiye Grubu’ isimli gruptan bir çağrı açıklaması geldi. Yapılan yazılı açıklamada, Bakanlığın “izin” listesine bakıldığında ülke genelinde yaban keçisi için 398 adet erkek birey, 25 adet hatalı boynuzlu birey, 45 adet dişi birey ve 12 adet de melez birey olmak üzere toplamda 480 adet yaban keçisi bireyinin av turizmi adı altında katledilmesinin öngörüldüğü belirtildi. Listedeki türlerin çok değerli ve hassas yaban hayvanları olduğunun altı çizilen açıklamada şöyle denildi.

“Bu durum açık bir şekilde para için yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, ceylan, yaban koyunu, kızıl geyik ve karaca türlerinin soyunun devlet eliyle yok edilmesi anlamına gelmektedir. Bu uygulama derhal iptal edilmelidir.
Listede Adıyaman, Muğla, Antalya, Isparta, Adana, Hatay, Kayseri, Mersin, Niğde, Karaman, Konya, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Bingöl, Erzincan, Erzurum, Kahramanmaraş, Malatya, Sivas ve Tunceli’dir.”

Listede 58 dağ keçisi için vurdurma izninin verildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Dağların asıl sahibi olan canlıların yaşam alanına giderek, onları yaşadıkları yerde vurmak cinayettir. Dağlarda yaşam sürdüren canlılar av adı altında öldürülemez, bu cinayettir. Dünyada son 50 yıl içerisinde hayvan türlerinin %60’ı yokolmuştur ve hala devlet eliyle yok edilmek istenmektedir.

İkinci yanlış ise, avın bir turizmmiş gibi gösterilmesidir. Turizm insanların doğayı ve diğer ülke insanlarını tanımak için ortaya çıkmış bir olgudur. Av olgusuna turizmi ekleyerek, turizm yanlış bir noktaya götürülmektedir. Öldürmenin turizmi olamaz. Katliamın turizmi olamaz. Böyle bir turizm yapılamaz. Bu algı yanlıştır. Bir turizm ülkesinde vahşet turizmi olamaz.”

Açıklama şu ifadelerle sona erdi:

“Bizler ülke topraklarına varlıklarıyla ve zor koşullarda verdikleri yaşam mücadelesiyle değer katan dağ keçilerimizin, ceylanlarımızın, yaban koyunlarımızın, kızıl geyiklerimizin ve karacalarımızın ihale yoluyla para için öldürülmesine hayır diyoruz ve bu avlanma uygulamasının iptal edilmesini talep ediyoruz”