Asgari ücret tartışmalarına ilişkin İKD'den açıklama: Sadakalarınızı değil, hakkımızı istiyoruz!

İlerici Kadınlar Derneği, asgari ücret tartışmalarına ilişkin "Sadakalarınızı Değil, Hakkımızı İstiyoruz!" diyerek 21 Aralık Pazartesi günü saat 14.00’de İstanbul İl Çalışma Müdürlüğü önünde bütün emekçi kadınlara insanca bir yaşam için mücadele etme çağrısında bulundu.

Asgari ücret tartışmalarına ilişkin İKD'den açıklama: Sadakalarınızı değil, hakkımızı istiyoruz!

İlerici Kadınlar Derneği, asgari ücret tartışmalarına ilişkin “Sadakalarınızı Değil, Hakkımızı İstiyoruz!” diyerek 21 Aralık Pazartesi günü saat 14.00’de İstanbul İl Çalışma Müdürlüğü önünde bütün emekçi kadınlara insanca bir yaşam için mücadele etme çağrısında bulundu.

İKD’nin açıklamasının tamamı şöyle:

“SADAKALARINIZI DEĞİL, HAKKIMIZI İSTİYORUZ!

Kriz ve pandemi emekçileri yaşamla ölüm arasında daha fazla sıkıştırıyor. Sefalet ücretleri, işsizlik ve yoksulluğa bir de ölüm tehdidi ekleniyor. Asgari ücret ise yine sermaye ve hükümet ittifakıyla belirleniyor.

2020’nin 2.324,70 lira olan net asgari ücreti günlük 77,49 liraya tekabül ederken, pandemiyi fırsata çeviren sermaye cephesi torba yasa ile işçileri günlük 39,24 liralık Kısa Çalışma Ödeneği’ne mahkûm ediyor. Öte yandan patronlara teşvikler azalmaksızın sürüyor.

Kadınların yüzde 49’u asgari ücret veya altında çalıştırılırken 1,4 milyon kadın emekçi asgari ücrete bile erişemiyor…

Her ay artan açlık sınırının 2.500 lira olduğu bir tabloda bizlerle alay edercesine Türkiye’de yoksulluk olmadığını söyleyebiliyorlar! Kuru ekmekle karnımızı doyurmaya çalışırken, aç olmadığımızı söyleyebilecek kadar yüzsüzleşiyorlar!

Patronlar karlarını katlarken milyarlarca liralık vergi borçları da siliniyor. Saray’ın bütçesi 25 bin asgari ücretlinin bir aylık maaşına denk düşüyor. Gıda, ulaşım, barınma, ısınma gibi temel ihtiyaçların fiyatları katlanarak artarken hükümet ve patronlar insanca bir yaşam için gereken ücretin ödenemeyeceğini söyleyerek, bizleri tevekküle çağırabiliyorlar!

Emekçiler ise geçinemedikleri gibi, her gün hayatta kalmaya çalışıyorlar…

Sadakalarınızı değil, hakkımızı istiyoruz!

Asgari değil, insanca bir yaşam istiyoruz!

21 Aralık Pazartesi günü saat 14.00’de İstanbul İl Çalışma Müdürlüğü önündeyiz.

Bütün emekçi kadınları insanca bir yaşam için mücadeleye çağırıyoruz.

İlerici Kadınlar Derneği

18.12.2020”