Antalya Kent İzleme Platformu’ndan talan planına ilişkin rapor: Olimpos’ta neler oluyor?

Antalya'da bulunan ve 1. derece sit alanı olan Olimpos'un sit derecesi düşürülerek yapılaşmanın önü açılmıştı. Antalya Kent İzleme Platformu uzman değerlendirmelerine yer verdiği bir rapor yayımlayarak değişiklik yapılan imar planına neden itiraz edilmesi gerektiği açıklandı.

Antalya Kent İzleme Platformu’ndan talan planına ilişkin rapor: Olimpos’ta neler oluyor?

Antalya’nın Kumlucu ilçesi bulunan ve yapılan imar planıyla gündeme taşınan Olimpos ile ilgili Antalya Kent İzleme Platformu rapor hazırladı. Kent İzleme Platformu’ndan uzmanların değerlendirmeleri bulunan raporda plana neden itiraz edilmesi gerektiği açıklandı.

antalyasokaklari.com’da yer alan habere göre, rapor Antalya Kent İzleme Platformu Sözcüzü Av. Mustafa Şahin tarafından “Kültür Turizm Bakanlığınca onanarak Antalya Büyükşehir Belediyesinde 28 Mayısa kadar, Kumluca Belediyesinde 8 Haziran’a kadar askıda kalacak olan imar planlarına neden itiraz edilmesi gerektiğini planlama ve koruma hukuku, bilimsel veriler ve kamusal menfaatlerimiz doğrultusunda ortaya koymaya çalıştık” denilerek açıklandı.

Olimpos’ta neler oluyor?

1990 yılında 1 ve 2. Derece Arkeolojik Sit alanı ilan edildikten sonra koruma sürecinde yer alan Olimpos Antik Kenti’nde, 2017 yılında özel mülke konu alanların 3. derece arkeolojik sit alanı olarak düzenlenmesine karar verildi. Bu karar sonrasında, “Koruma amaçlı imar planı” çalışmalarına başlandı. Geçtiğimiz günlerde de hazırlanan imar planı Kumluca Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya çıkarıldı. Askı süreleri ve planlara itiraz süreleri Kumluca Belediyesi için 08 Haziran, Antalya Büyükşehir Belediyesi için 28 Mayıs tarihleri olarak belirlendi.

Hazırlanan planlar için “alandaki turizm talebi ve potansiyelinin değerlendirilebileceği, koruma-kullanma dengesi içinde, düşük yoğunluklu, dokuyla uyumlu, çevreye zarar vermeyen, ekolojik turizm planlaması yapılarak, alanın yasal ve planlı gelişiminin sağlanması amaçlandığı” belirtildi.

Antalya Kent İzleme Platformu, Olimpos imar planları ile ilgili gelişmeleri değerlendirerek, bu alanın statüsü, planlanma süreci, doğal ve arkeolojik değerleri, özgünlüğü, kamusal nitelikleri bakımından yaşanan olumsuzlukları paylaşmak, önerilerimizi duyurmak amacıyla aşağıdaki raporu yayımladı.

“Yasadışılık yasallaştırılmamalıdır”

“Olimpos antik sit alanında hayata geçirilen bu uygulama kaçak yapılaşmaları yasallaştırmaktan ibaret bir düzenlemedir. Bu tür planlamalar rant düşkünlüğünü, yasadışılığı ödüllendirmek kadar çevredeki kaçak yapılaşmaların da önünü açmayı sağlamış olacaktır. Askıya çıkarılan planların kesinleşmesi halinde aynı milli park sınırları içinde bulunan ve Olimpos antik kentine birkaç km uzaklıktaki Adrasan’da geçen kıştan buyana sayıları 800’ü bulan kaçak yapıların da imara açılması, yine benzer yöntemlerle yasallaştırılması kaçınılmaz hale gelecektir.”

“Önceliğimiz tabiat ve kültür varlıklarımızın korunması olmalıdır”

“Kaçak yapılaşmaya göz yumma ve bunları kollamanın geldiği aşama, çıkar çevrelerinin beklentilerine cevap verecek düzenlemeleri gerçekleştirme çabasına dönüşmüştür. İzlenen yol kaçak yapılaşmayı daha da hızlandıracak, Arkeolojik Sit Alan ve Milli Park’da yapılaşma baskısını artıracaktır. Bu durum giderek telafisi imkansız kamusal zararlara neden olacağı tartışmadan uzak bir konudur.”

“Planlama ilkeleri ihlal edilmiştir”

“Askıya çıkarılan planlarda gösterilen fonksiyon alanları ile bu alanların tamamına E:0,30 ve en çok:2 kat olarak yapılaşma imkanı sağlanmıştır.

Ekolojik turizm planlaması adıyla gerçekleştirilen bu planların Antalya Burdur Isparta Planlama Bölgesi 1/100.000 Çevre Düzeni Plan Kararları ve Uygulama hükümleri ile uyumlu olmak zorunluluğu bulunmaktadır. Üst planda yer alan Emsal (E)=0,10, parsel büyüklüğü 5.000 m2 sınırlandırılmasına aykırı olmaması, Eko-pansiyon alanının max. yoğunluğunun da % 10’u geçmemesi gerekmektedir.”

“Yapılaşma ve insan yoğunluğu azalmayacaktır”

“Halihazırda imara açılan alandaki yapılaşmanın tamamı kaçaktır. Kaçak olarak oluşturulan yatak sayısı 4000 adet civarındadır. Yatak başına brüt yapı alanını 10 m2 kabul edersek 40.000 m2 alan kaçak olarak yapılmıştır. Plana ait raporda ekolojik pansiyon alanı 37.464 m2 olarak belirlenmiştir.

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile tanınan %25 ek yapılanma ile 45.000 m2’yi geçmektedir. Önerilen turizm yapısı alanı ile kaçak yapı alanı örtüşmekte hatta çok daha fazlası söz konusu olmaktadır. Bu durum yatak sayısının ve yapı sayısının düşürüldüğü iddiasını boşa çıkarmaktadır.”