Ankara'dan Rusya'nın 'patates'li S-400 açıklamasına yanıt

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Alexei Yerhov'un, Türkiye'nin satın aldığı S-400 füze sistemi için "İster patates taşıyın ister savaşa katılın" şeklindeki "yorum"una Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'den yanıt geldi.

Ankara'dan Rusya'nın 'patates'li S-400 açıklamasına yanıt

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Alexei Yerhov, Türkiye’nin satın aldığı S-400 füze sistemlerinin kullanımıyla ilgili geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada kullandığı ifadelerle gündem olmuştu. Yapılan satışı “motorlu araç” örneği ile açıklayan Yerhov “Araç sizin. İster plaja gidin, ister patates taşıyın, isterseniz üstüne makineli tüfek monte edin savaşa katılın, onu garajda saklamak sizin doğal hakkınız.” demişti.

Bu sözlere Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’den yanıt geldi. NTV’ye konuk olan Demir, “S-400 hava savunma sistemi… Son olarak Rus büyükelçisinin yaptığı açıklamayla gündeme geldi. “Biz size aracı sattık, ister plaja götürün isterseniz patates taşıyın. Ürünü kullanıp kullanmama tamamem ülkenin kararı” dedi. Bu çerçevede, haziran ıtıbarıyla operatif hale geleceği belirtilen 1. sistem aktif mi ve ikinci sistem teslimatları ne zaman baslayacak?” sorusuna yanıt verirken şu ifadeleri kullandı:

“Her zaman söylendiği gibi, bir sistem alınıyor ise kullanmak için alınır, nokta. Devletin çeşitli kademelerinden yetkililer bunu söyledi. Kullanıma geçme süreciyle ilgili ise, bütün dünya belirli süreçten geçti. Seyahatler kısıtlandı, belirli ilişkiler ve çalışma tempoları düşürüldü. Bu süreç, sistemin aktif hale getirilmesini de etkiledi.

Hazırlıklar devam ediyor. Yeni sistemle ilgili, birkaç kez daha söyledik, ikinci aşama diyelim buna. Bu proje kendi içinde belli üretim ve teknoloji unsurlarını da içeriyor. Bunlarla ilgili çalışmalarımız var. İkinci sistemin tedariki konusunda prensip anlaşmamız var. Teknoloji transferi, ortak üretim detayları ve yol haritası ile ilgili teknik çalışmalar gereliyor. Bu detaylar meseleyi biraz taşıdı. ‘İkinci sistem tedariki olacak mı olmayacak mı?’dan çok, süreçte bizim kazanımlarımız önemli.”