Selahattin Demirtaş ve Eren Erdem için hak ihlali kararı

Selahattin Demirtaş ve Eren Erdem'in uzun tutukluluk başvurusunu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, oybirliği ile hak ihlali olduğuna karar verdi.

Selahattin Demirtaş ve Eren Erdem için hak ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), Selahattin Demirtaş hakkında uzun tutukluluğun makul süreyi aşması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme Demirtaş’a 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Tutukluluk incelemesinin yapılmaması dolayısıyla kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edildiği iddiasının “konu bakımında yetkisizlik” gerekçesiyle kabul edilemez olduğuna karar veren AYM, tahliye talepleri ve tutukluluğa itirazların karara bağlanmamasının ihlal olduğu başvurusunu ise “süre aşımı” nedeniyle kabul edilemez buldu.

Kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığı ve Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verildi.

Demirtaş, başka bir soruşturma kapsamında tekrar tutuklandığı için tahliye edilmeyecek.

EREN ERDEM’E DE HAK İHLALİ

Mahkeme, eski CHP’li Milletvekili Eren Erdem için de hak ihlali olduğuna hükmederek, 30 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti.

Erdem, 2019 yılında Anayasa Mahkemesi’ne Silivri Cezaevi’nde bulunduğu dönemde yaşadığı hak ihlalleriyle ilgili başvuru yaptı. Erdem’in kötü muameleye maruz kaldığına ilişkin başvurusunu kabul edilemez bulan yüksek mahkeme ayrıca adil yargılama hakkının başvuru yollarının tüketilmediği gerekçesiyle bu başvuruyu da kabul etmedi.