Almanya Türk Toplumu Başkanı: Ayasofya kararı tamamıyla yanlış

Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu, Ayasofya kararı sonrası "Türkiye'nin, böylesine bir kültürel mirası yönetemeyen bir ülke olarak kınanacağı" uyarısında bulundu.

Almanya Türk Toplumu Başkanı: Ayasofya kararı tamamıyla yanlış

Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi kararı, Almanya’daki Türkiye kökenlilerin kurduğu dernekleri çatısı altında toplayan Almanya Türk Toplumu’ndan da (TGD) tepki aldı.

Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu, Pazar günü Alman Yazı İşleri Ağı’na bağlı gazetelere yaptığı açıklamada, Ayasofya’nın dünya mirası ve dinlerin barış içinde birlikte var olması için bir sembol olduğunu dile getirdi. Sofuoğlu, “Bu yapının bir camiye dönüştürülmesi tamamıyla yanlış bir karardır” diye konuştu.

DW Türkçe‘de yer alan habere göre Sofuoğlu, Türkiye’nin, böylesine bir kültürel mirası yönetemeyen bir ülke olarak kınanacağı uyarısında bulunarak, çok sayıda insanın İstanbul’a Ayasofya’yı ziyaret etmek için geldiğini ve bunu muhtemelen artık yapmayacaklarını söyledi. Sofuoğlu, bölgede yeterince cami olduğunu da sözlerine ekledi.

Karara karşı olanların İslam dininin düşmanları olarak lanse edilmemesi ve toplumun kutuplaştırılmaması gerektiğinin altını çizen Sofuoğlu, “Bu geçmişte meyve vermedi ve gelecekte de vermeyecek” dedi.

ZMD BAŞKANI: KARAR SORUNLU

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) Başkanı Aiman Mazyek de Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Bin yılı aşkın süre ibadet edilen Ayasofya, müze değildir. Ancak dinler arası diyalog ve halklar arası barış açısından, alınan karar sorunludur. Müslümanlar ve Hristiyanlar büyük bir ibadethanede kendi ibadetlerini edemezler mi? Bu, karşılıklı saygı açısından eşi benzeri olmayan bir işaret ve derin bir din anlayışı açısından önemli bir jest olurdu” ifadelerini kullandı.