Almanya, ABD'nin saldırısının faturasını İran'a kesti

Almanya'dan, İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesine ilişkin açıklama geldi.

Almanya, ABD'nin saldırısının faturasını İran'a kesti

Almanya Hükümet Sözcü Yardımcısı Ulrike Demmer, bugün Berlin’deki Basın Merkezi’nde düzenlenen toplantıda, ABD’nin eyleminin, ‘İran’ın sorumlu olduğu bir dizi askeri provokasyona bir tepki’ olduğunu vurguladı.

Almanya’nın geçmişte Irak’taki koalisyon askerlerine ve son olarak ABD’nin Bağdat Büyükelçiliğine yönelik saldırıları kınadığını anımsatan Demmer, “İran’ın bölgesel faaliyetlerinden biz de büyük endişe duyuyoruz” diyerek şunları kaydetti:

“Son gelişmelerden dolayı gerilimin artmasından endişe duyuyoruz. Bundan dolayı soğukkanlı ve itidalli bir şekilde gerilimin düşürülmesine katkı sağlanması önemli. Bölgesel sorunların sadece diplomatik yollarla çözülebilir, bu konuda Almanya’nın müttefik ülkelerle temasta”

Toplantıya katılan Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christofer Burger de bölgede gerilimin düşürülmesi konusunda ABD ile yakın temasta olduklarını ifade etti.

Burger, “Irak’ın bu ihtilafa dahil edilmesinden ve istikrarsızlaştırılmasından kaçınılmalı” vurgusu yaparak IŞİD’e karşı mücadelenin de sürdürülmesi gerektiğini dile getirdi.

Almanya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Christina Routsi de, Irak’taki Alman askerlerinin durumuna ilişkin bilgi verirken 130 ülke askerinin, Irak hükümetinin daveti üzerine bölgede bulunduğuna işaret etti.

Routsi, Alman askerlerine askeri alanlardan çıkmamaları yönünde bir kısıtlama getirildiğini ancak Irak askerlerine ve Peşmerge güçlerine yönelik eğitim faaliyetlerinin devam ettiğini bildirdi.