Alman Covid-19 aşıları Türkiye'de uygulanmaya başlandı

Almanya'dan getirilen Covid-19 aşısının denemeleri Türkiye'de başladı. Covid-19 aşısının, Türkiye'de 9 merkezde 70'er kişiye uygulanması ön görülüyor.

Alman Covid-19 aşıları Türkiye'de uygulanmaya başlandı

Almanya’dan getirilen koronavirüs aşısı, Kocaeli ve Sakarya’da sağlık çalışanı gönüllülere uygulanmaya başlandı.

Dünyada 44 bin kişi üzerinde denenmesi planlanan Covid-19 aşısının, Türkiye’de 9 merkezde 70’er kişiye uygulanması ön görülüyor.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü gazetecilere, aşı çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Daha önceki aşının Çin’den geldiğini ve sağlık çalışanları üzerinde test edildiğini hatırlatan Hülagü, uygulamasına bugün başlanan aşının ise Almanya’dan getirildiğini aktardı.

“YAN ETKİ GÖRÜLMEDİ”

Hülagü, yerli aşı çalışmalarında da sona yaklaşıldığını belirterek, şöyle devam etti:

“Ülkemizdeki aşı çalışmalarının da 2 hafta içinde yürürlüğe gireceğini biliyoruz. Tabii bu çalışmaların faz dönemleri var, 1, 2, 3, 4 diye. Şu an faz 3 çalışması. Bu çalışmaların sonucunda, önümüzü biraz daha göreceğiz. Aşıya karşı vücuttaki antikorların ne düzeyde oluştuğu, ne kadar süre koruyucu olacağı gibi… Bu süreç toplumsal bağışıklık açısından da önemli. Kendi aşımızın da inşallah 2 hafta sonra insan çalışmaları başlıyor. Önceki Çin aşısında bir yan etki görülmedi, bunda da göreceğimizi sanmıyorum.”

Uygun aşının bulunması halinde temini ve uygulamasında herhangi bir sıkıntı olacağını düşünmediğini ifade eden Hülagü, öncelikle sağlık çalışanları ve yüksek risk altındakilerden başlamak üzere toplumda aşı çalışmalarının sürdürüleceğini kaydetti.

Hülagü, aşının yanında ilaç çalışmalarının da devam ettiğini vurguladı.