Albayrak'ın istifa söylentileri sonrası dolarda düşüş

Bir dizi AKP'li ajans hala Albayrak'ın istifa iddialarına dair tek satır yazamazken, dolardaki düşüşü Merkez Bankası'ndaki görev değişimine bağladılar.

Albayrak'ın istifa söylentileri sonrası dolarda düşüş

Dün geceden bu yana resmi kaynaklarca henüz bir açıklama yapılmayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifa haberlerinden dolar ve borsa da etkilendi.

Bir dizi AKP’li ajans hala Albayrak’ın istifa iddialarına dair tek satır yazamazken, dolardaki düşüşü Merkez Bankası’ndaki görev değişimine bağladılar.

Ekonomi piyasaları Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın görevden alınarak yerine eski Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın getirilmesi ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Instagram üzerinden istifa açıklaması yapması üzerine hareketlendi.

Piyasalar ilk sinyali Asya borsalarında vermişti. Dolar 8,50 lira seviyesinden 8,39 liraya geriledi. Euro da 10 liradan 9.97 liraya geldi.

Dolar, TSİ 9.10 itibarıyla 8,38 seviyesinden işlem görüyor, euro ise 9,90 lira seviyesinde.

Bir süre sonra Merkez Bankası başkanlığına atanan Naci Ağbal’dan ilk açıklama geldi. Ağbal, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası olarak temel amacımız fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir. Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm politika araçları kararlılıkla kullanılacaktır. Para politikasında, şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde iletişim güçlendirilecektir” değerlendirmesini paylaştı.

Piyasadaki hareketlilik ve doların düşüşü ise bu açıklamaya bağlandı.

Albayrak’ın Instagram hesabından istifa paylaşımı yapmasının ardından dolar güne 8,3602 seviyesinde başlamıştı.

TSİ 10.30 itibarıyla dolar 8,21 seviyesine geriledi. Euro ise 9,76’dan işlem görüyor.

Altın fiyatları da aşağı yönlü hareketlendi. Gram altın yüzde 1’lik düşüşle 529 liradan, çeyrek altın ise 870 liradan satılıyor.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi ise haftaya yüzde 2.10 artışla 1.216.96 puandan başladı. Bankacılık endeksi yüzde 4.47 ve holding endeksi yüzde 1.46 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran bankacılık, en çok gerileyen ise yüzde 0.92 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu.

12.45 itibariyle Dolar 8.09’a Euro ise 9.63’a geriledi.

14.00 itibariyle Türk Lirası, dolar karşısında yüzde 6 değer kazanarak dolar/TL 8.0021 seviyesini gördü.

Dünya gazetesinin haberine göre böylece dolar/TL’de 13 Eylül 2018’deki yüzde 8’lik düşüşün ardından en yüksek oranlı gerileme yaşandı.

Benzer görünüm sergileyen euro/TL de bugün en düşük 9.5092 seviyesini gördü.