Alara Çayı'na HES projesi iptal edildi

Proje için 2015'te verilen 'ÇED olumlu' raporunun iptali için köylülerin açtığı davada mahkemenin kararı, Danıştay tarafından da onaylandı.

Alara Çayı'na HES projesi iptal edildi

Antalya’da Uçansu Şelalesi’ni oluşturan Alara Çayı üzerinde, Kamer regülatörü ve HES projesi için Mayıs 2015’te verilen ‘ÇED olumlu’ raporunun iptali için köylülerin açtığı davada, Antalya 2. İdare Mahkemesi’nin iptal kararı, Danıştay 14. Daire tarafından da onaylandı.

Alara Çayı üzerinde 7’si dere, 1’i baraj tipi olmak üzere 8 HES projesi bulunuyor. Akdeniz’e döküldüğü alana kadar yaklaşık 80 kilometre uzunluğa sahip nehir üzerindeki HES projelerinden Hayat 1, Hayat 2 ve Kamer HES ile ilgili hukuki süreç devam ediyor.

“DİĞERLERİ İÇİN DE BAĞLAYICI, TÜMÜ REDDEDİLMELİ”

HES’e karşı dava açan köylülerin avukatı Münip Ermiş, neredeyse 10 yıldır devam eden dava sürecinin tamamlandığını belirtirken “Danıştay, Gündoğmuş/Alara Çayı’nda son sözü söyledi. Kamer HES projesi bitti, yok oldu. Danıştay da bunu ilan etti. Bölgede 6 kez keşif yapıldı. Hepsinde bilirkişiler, ‘Buraya HES yapılamaz’ dedi. Karar, bu sebeple sadece bu projeyi ilgilendirmiyor. Bölgedeki diğer HES projeleri için de bağlayıcı. Bu karardan sonra artık Alara Çayı’nın hiçbir noktasında HES yapılamaz ve başvuruların tümünü reddetmeli, ÇED süreçlerini durdurmalıdır.” çağrısı yaptı.