Alanya’da onlarca caretta caretta denizle buluştu

Dünyada nesli tehlike altında olan caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının Antalya'nın Alanya ilçesindeki sahilde yumurtlama dönemi tamamlandı. Yumurtadan çıkan yavrular, Yeşilöz Sahili sularıyla buluştu.

Alanya’da onlarca caretta caretta denizle buluştu

Alanya’nın Yeşilöz Sahili’nde kuluçka dönemini tamamlayan ve yumurtalardan çıkan yavru caretta carettalar açıkta bekleyen annelerine ulaşmak için dalgalarla mücadele ederek, kendilerini denize bıraktı. Yavruların yumurtadan çıkıp, denize ulaştığı sırada, bölgede oturan gönüllü hayvansever Güldane Şahin, denize ulaşana kadar caretta carettalara yardımcı oldu.

Ağustos ayının ortaları itibariyle yumurtadan çıkmaya başlayan caretta carettaların neredeyse tamamı çıktı. Bu yıl yaklaşık 250 yuvanın bulunduğu bölgede 50 kadar yuva, yoğun yağışla oluşan sel nedeniyle zarar görürken, bu yuvalarda bulunan yumurtalar da çürüdü. Kalan 200 yuvanın her birinden yaklaşık 70 yavru ise denize ulaşmayı başardı.

‘BU SAHİLLERİ KORUMAK İSTİYORUZ’

Alanya Çevre Eğitim ve Mavi Bayrak Derneği (ALÇED) Başkanı Şerefnur Kayhan, caretta carettaların yumurta bıraktığı, kum zambaklarının yetiştiği Yeşilöz bölgesinin çok önemli olduğunu ve alternatif turizm bölgesi olarak korunması gerektiğini söyledi.

Başkan Kayhan şunları söyledi:

“Bereketli bir yıl oldu. Yeşilöz Sahili’ndeyiz. Burası gerçekten cennet. Alternatif turizm yapılabilecek en önemli bölgelerimizden birisi. O yüzden bir şekilde bu sahili korumamız gerekiyor. Yeşil deniz kaplumbağalarımızın Samandağ bölgesinden sonra 2 yıldır bu bölgede de çok görülmesi açısından şanslıyız. Biliyorsunuz onlar otobur, carettalar etobur. Dolayısıyla bu da deniz içinin canlılığını ifade eder.

20-25 sene önce buradan çıkan yavrular bir şekilde buraya tekrar gelmek istemişlerdir. Zorunlu olarak çıkıp, yumurta bırakmışlardır. Biz, bu sahilleri korumak istiyoruz. Buranın Türkiye’nin ve Alanya’nın turizm yapılan bölgesi olmasını istiyoruz. Bu korunmaya muhtaç hayvanlarımızı ve bitkilerimizi korumaya, inatla devam edeceğiz”.

‘HER BİR YUVADAN 70 YAVRUMUZ DENİZE ULAŞTI’

Bölgede bulunan caretta carettalar ve kum zambaklarıyla ilgilenen gönüllü hayvansever Güldane Şahin de carettalar açısından çok güzel bir sezon olduğunu söyledi.

Şahin sözlerine şöyle devam etti:

“Burada 15 Mayıs- 6 Ağustos arasında caretta caretta yuvalarımız oluştu. Yavrularımız da yaklaşık 1 Temmuz ile beraber hala devam etmekte. 5 gün sonra bütün yavrularımızı denize göndermiş olacağız. Birkaç yuvamız kaldı. Hayırlısıyla inşallah onların da denize kavuşmalarını izleyeceğiz. Çok güzel bir sezondu carettalar açısından.

250 yuvamız vardı. Bunun 29 kadarı dalgalar ve sel sularıyla gitti maalesef. 10 tane yuvamıza köpekler ve tilkiler zarar verdi. Aynı zamanda yavrularımıza müdahale eden sansar, karga ve martılar oldu. Fakat çok olumlu bir sezondu caretta yuvalarımız ve yavrularımız açısından. 200 yuvamıza maşallah diyelim. Yaklaşık her bir yuvadan 70 yavrumuz denize ulaştı” diye konuştu.