AKP'nin kurucularından Arslan: 15 Temmuz'dan sonra FETÖ yöntemlerini uyguladık

AKP’nin kurucularında olan eski AKP Diyarbakır Milletvekili Mehmet İhsan Arslan "15 Temmuz'dan sonra doğrusu panikledik ve olayın vahameti karşısında ancak yargıyı kullanarak başarılı olabileceğimiz kanaatine vardık. Onların yargıyı kullanırken kullandığı bütün taktikleri, araçları, biz kullanmaya başladık, can havliyle" dedi.

AKP'nin kurucularından Arslan: 15 Temmuz'dan sonra FETÖ yöntemlerini uyguladık

AKP’nin kurucularında olan eski AKP Diyarbakır Milletvekili Mehmet İhsan Arslan, BBC Türkçe’den Ece Göksedef’e verdiği röportajda, tartışma yaratan açıklamalarda bulundu.

Röportajda “Kürt Açılımı”na değinen Arslan, “Eğer biz kendi içimizde bu sorunu çözemezsek dışarıdan büyük devletler müdahale ederler. PKK’nın ve örgütün bu manada bizim dönemimizde bazı yanlışlarımızdan dolayı çok fazla uluslararası boyut kazandığını, çok fazla büyük ülkelerin istihbarat ve siyasi kadrolarının bütününe girdiğini söylüyorum” diyerek AKP’yi eleştiren Mehmet İhsan Arslan, HDP’li belediyelere yapılan kayyum atamalarını da sert dille eleştirerek, “halkın oyunu yok sayarak kayyum atıyorsanız ben bunu doğru bulmuyorum. Tarih de bunu not edecek” dedi.

“ESAD’IN BURADAN GİTMESİNİ BEKLEDİK”

AKP’nin Suriye’de de büyük yanlışlar yaptığını ve Suriye Devlet Başkanı Esad’a hatalı davrandığını belirten Arslan, “Suriye’yi iyi yönetebilseydik, Esad bize ‘ağabey’ diyordu. Bizim mahallemiz gibiydi. Yüzyıldır bir demokrasi olamadık, adamdan bir sene içinde demokratikleşmesini istedik. Ona muhalif olan radikal İslamcı grupların bir anda çevreden merkeze gelip oturmasını, Esad’ın buradan gitmesini bekledik. Bu işin tabiatına uygun değil” şeklinde konuştu.

“15 TEMMUZ BİZİM KİMYAMIZI BOZDU”

Arslan, 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili “15 Temmuz kimyamızı bozdu bizim” diyerek şunları kaydetti:
“Sonra FETÖ’nün vesayeti gündeme gelmeye başladı. Biz bunu fark ettiğimizde irkildik. Ondan sonra da tabii kıyamet koptu. O güne kadar hukuk içinde kalmaya azami dikkat gösteriyorken 15 Temmuz’dan sonra doğrusu panikledik ve olayın vahameti karşısında ancak yargıyı kullanarak başarılı olabileceğimiz kanaatine vardık. Onların yargıyı kullanırken kullandığı bütün taktikleri, araçları, biz kullanmaya başladık, can havliyle.”

“BU BİR İTİRAFTIR”

Konuşmasının devamında ekonomik kötü gidişata ve Erdoğan’ın son dönemde sık sık “hukuk reformuna” atıf yapmasını değerlendiren AKP’li Arslan, “Bugün eğer bir hukuk lazım diyor isek, ekonomide reform lazım yapmamız lazım diyorsak, zımnen bugüne kadarki politikalarımızda sıkıntı olduğunu kabul ediyoruz demektir. Bu bir itiraftır. Hata yapan birilerinin bu hatayı düzeltip doğru olanı yapmaya çalışması zor oluyor biraz” şeklinde konuştu.

“YOLA DEVAM EDİLEMEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

“Başkanlık sisteminin bizde iyi sonuçlar vermediği kabul ediliyor, ben de katılıyorum” diyerek Başkanlık sistemini de eleştiren AKP’li Mehmet İhsan Arslan, şöyle konuştu:

“Ben basit tedbirlerle yola devam edilemeyeceğini düşünüyorum. Çok ciddi radikal kararlar alınması gerekiyor ve bu zordur. Uzun zamandır bu şekilde yönetimi tercih etmiş, kadroları buna göre yönlendirmiş bir iradenin kısa bir zamanda bütün bu kararlarını geri çekmesi kolay değil. Şimdiye kadar mahkemelere, ekonomiye, medyaya müdahale etmişizdir. Bir gün sabah kalkıp ‘Medya, siz istediğiniz gibi yazın,’ ondan sonra hakimlere ‘Kaçmıyorsa tutuklamayın kardeşim zaten cezaevlerinde yer yok’ diyemiyorsunuz.”

“AİLE BİREYLERİNİ İKTİDARA ORTAK ETMELERİNİ DOĞRU BULMUYORUM”

Son olarak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasını değerlendiren AKP’li Arslan, “İslam tarihinde meşhur dört halifemiz var. İslam’ın en güzel uygulandığı dönem olarak bakıyor Ehli Sünnet. Ve Hazreti Osman halife olarak Hazreti Muhammed’in kızını da almış, böyle bir boyutu da var. Buna rağmen onun akrabalarını idareye almasını eleştiririz. 1500 yıl üzerinden geçtiği halde akrabalarına iktidarda görevler vermesini, ehliyet ve liyakat yerine akrabalık bağını öne çıkarmasını eleştiririz biz. Dolayısıyla ben bugün de yarın da iktidara gelen liderlerin aile bireylerini iktidara ortak etmelerini doğru bulmuyorum.” dedi.