AKP'liler yarın görüşülecek Libya tezkeresinden emin

AKP'li kurmaylara göre; Libya tezkeresi sorunsuz geçecek, ikinci bir 1 Mart tezkeresi vakası yaşanmayacak.

AKP'liler yarın görüşülecek Libya tezkeresinden emin

TBMM Genel Kurulu yarın saat 14.00’te Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi için olağanüstü toplanacak. AKP’li kurmaylara göre; Libya tezkeresi sorunsuz geçecek, ikinci bir 1 Mart tezkeresi vakası yaşanmayacak.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 2 Ocak Perşembe günü saat 14.00’te toplanmak üzere TBMM Genel Kurulunu olağanüstü toplantıya çağırdı.

AKP Grubu milletvekillerine gönderdiği mesajda, tüm milletvekillerinden programlarını buna göre yaparak 2 Ocak 2020 Perşembe günü saat 14:00’te mazeretsiz ve eksiksiz olarak Genel Kurul’da hazır bulunmalarını istedi.

Tezkerede, hudut, şümul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanınca takdir ve tayin olunacak şekilde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerektiği takdirde Türkiye sınırları dışında harekât ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi, bu kuvvetlerin Cumhurbaşkanının belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkân sağlayacak düzenlemelerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için Anayasa’nın 92’nci maddesi uyarınca bir yıl süreyle izin verilmesi öngörülüyor.

Meclis Genel Kurulu yarın saat 14.00’te açılacak. Olağanüstü toplantının başlayabilmesi için birleşimin başında yapılan açılış yoklamasında en az 200 milletvekilinin Genel Kurul’da hazır olması gerekiyor. Aksi halde çağrı düşer.

Olağanüstü toplantıda birleşim yeterli çoğunlukla açılabildiği takdirde, Meclis Başkanı, ilk önce çağrı yazısını okutur ve bu toplantıyı gerektiren konu görüşülür. Konu üzerinde gerekli işlemler tamamlanınca, TBMM çalışmalarına devama karar vermediği takdirde, tatile veya ara vermeye devam olunur.

MHP tezkereye destek veriyor. Meclis’te AKP’nin 290, MHP’nin 49 milletvekili bulunuyor.

Tarafsız‘ın aktardığına göre, AKP’liler Libya tezkeresinin sorunsuz geçeceğini düşünüyor. . AKP’li kurmaylar, “Tezkerenin kabulü için salt çoğunluğun olması yeterli. Oylamada katılanların yarıdan bir fazlası olacak. Tezkere geçer. Olağanüstü bir durum olmaz. ‘1 Mart tezkeresi gibi olur mu’ şeklinde bir beklenti var, öyle bir şey olmaz, tezkere sorunsuz geçecek” değerlendirmesini yaptı.