'AKP'liler 10 gündür aşı oluyor' iddialarına Koca'dan yanıt

"İncelemeden geçmemiş olan aşıları kimselerin yaptırmasını da istemiyoruz"

'AKP'liler 10 gündür aşı oluyor' iddialarına Koca'dan yanıt

Çin’le yapılan aşı anlaşmasına ilişkin geçtiğimiz hafta TBMM’ye yazılı soru önergesi sunarak, sözleşmenin detaylarını soran CHP Ankara Milletvekili Murat Emir bugün, “Çin aşısı 10 gündür Türkiye’de. Aşıyı getiren firma da her zamanki gibi yine Keymen İlaç oldu. Aşı 10 gündür el altından AKP’li siyasilere, aile dostlarına, nüfuzlu kişilere ve tanıdıklara yapılmaya başlanmış bile.” iddiasında bulunmuştu.

Emir, iddialarını şöyle sürdürmüştü:

“Günlerdir aşının nasıl geleceğini, sözleşmenin detaylarını, aşının fiyatını soruyorduk. Bakanlık da toplumu bilgilendiriyor gibi yapıp aslında hiçbir bilgi vermiyor ve süreci kapalı bir şekilde yürütmeye devam ediyordu. Şimdi, bakanlığın süreci neden kapalı bir şekilde götürdüğü ortaya çıkmış oldu.”

Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın açıklamasında; CHP’li Emir’in iddiasına yanıt verdi.

“Bakanlık olarak izin verdiğimiz herhangi bir aşı söz konusu değil” dedi. Bakan Koca, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’ye hangi aşı olursa olsun halk sağlığı ve tıbbi cihaz ve ilaç kurumumuz tarafından laboratuvarlarda testleri yapılmadıkça, hiç kimseye yapılmasını biz istemiyoruz ve yapmıyoruz.

Dolayısıyla incelemeden geçmemiş olan aşıları kimselerin yaptırmasını da istemiyoruz. Şu dönemde gönüllü olanlara yapılabiliyor. Gönüllü olanlara yapılırken bir takım esasları var. Türkiye’de bizim bakanlık olarak izin verdiğimiz herhangi bir aşı söz konusu değil.”