AKP'li şirket İngiltere'ye ekipman siparişini yetiştiremeyince devreye Sağlık Bakanlığı girdi

İngiltere tarafından sahibi eski AKP milletvekili aday adayı olan İstanbul merkezli Selegna şirketine verilen sipariş, beklenenden daha uzun sürede Londra’ya varabildi. AKP’li şirket sahibine ise Sağlık Bakanlığı şirketi USHAŞ arka çıktı.

AKP'li şirket İngiltere'ye ekipman siparişini yetiştiremeyince devreye Sağlık Bakanlığı girdi

İngiltere’de sağlık çalışanlarının koruyucu ekipmanlarının stoğuna ilişkin tıbbi ekipman eksikliği tartışmasının ardından Türkiye’ye verilen siparişte yaşanan gecikmenin sebepleri belli oldu.

İngiliz hükümetinin İstanbul merkezli Selegna firmasına verdiği 400 bin tulumu da içeren sipariş gecikmelerin ardından malzemeleri taşıyan askeri kargo uçağı 10 Nisan’da Londra’ya ulaşabilmişti.

BirGün‘de yer alan habere göre, 2015 seçimlerinde AKP’nin İstanbul Milletvekili aday adayı da olan şirketin sahibi Mehmet Düzen 23 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine gecikmeyle ilgili açıklamalarda bulundu. Şirket yetkilisi 300 bin tulum siparişinin İngiltere’ye teslim edildiğini söyledi.

“ZAMAN ÇOK DARDI”

Düzen, Selegna’nın tıbbi malzemelerin ihracatı için lisansının olmadığı yönündeki iddiaları reddetti. 5 Nisan gecesi lisansını aldığını belirten Düzen, gecikmenin İngiliz bakanların önerdiği dar takvim sebebiyle yaşandığını söyledi. Düzen’in söylediklerine göre Cuma gününe kadar, İngiliz yetkililer Pazar günü İngiltere’ye geleceğini iddia ettikleri bir sipariş için nihai bir adım atmadı. Düzen FT’ye yaptığı açıklamada “Herhangi bir sipariş olsaydı emin olun iptal ederdim” dedi. Düzen, ortada büyük bir yanlış anlaşılmanın olduğunu ve durumu kotarmak için de yeterli zamanın olmadığını söyledi. Malların bir gecede de tedarik edilmesinin imkansız olduğunu vurguladı. Düzen’in aktardığına göre İngilizler sipariş için onayı Cuma günü verdikten sonra ve siparişin 2 günde hazır olmasını istemiş.

İNGİLTERE UÇAĞI GÖNDERMİŞTİ

İngiliz hükümet yetkilileri Türkiye’den gelecek “çok ama çok büyük bir tedarik” olarak tanımladıkları sipariş için İngiliz basınında sevkiyatın kaderine ilişkin çok şey yazılıp çizilirken çoktan bir askeri kargo uçağını İstanbul’a göndermişlerdi. Bir savunma yetkilisi, bunun bir ‘ön-hazırlık’ olduğunu söyledi ve ekledi: “Ekipmanları almak için hazır olduğumuzu ve onları almak için beklediğimizi göstermek istedik.” Bir başka İngiliz hükümet yetkilisi de uçağın Türkiye’de bekleyişini bir uyuşturucu ticaretine benzetti: “Mallar geldiğinde arabanın bagajında işi bitirmek istersiniz.”

SAĞLIK BAKANLIĞI YETİŞTİ

Ama ne var ki, askeri kargo uçağı asfalt pistte beklerken, Selegna’ya verilen siparişlerinin sadece bir kısmı hazırdı. Sahibi bir AKP’li olan şirketi kurtarmak için de Türkiye Sağlık Bakanlığı düğmeye bastı.

Bakanlığa bağlı çalışan USHAŞ, uçağı boş göndermemek için 32 bin adet tulumu uçağa yükledi. İngiliz Sağlık Hizmetleri Dergisi de bu sayıya yayımladığı bir haberde yer verdi. Dergiye göre bu miktar İngiliz sağlık sistemini birkaç saatliğine idare edebilecek bir miktardı.

Financial Times’a Perşembe öğleden sonra konuşan Düzen, şirketin siparişinin çoğunu yerine getirdiğini ve yaklaşık 300 bin siparişin kuryelere teslim edildiğini söyledi.

İki askeri kargo uçağı Perşembe günü İstanbul’a uçtu ve Perşembe akşamı ile Cuma sabahı erken saatte ikisi de malzemeler yüklenmiş bir şekilde İngiltere’ye geri döndü.

SELEGNA VE DÜZEN HAKKINDA

Sloganı “beklenenden fazla” olan Selegna, yalnızca dört ay önce Düzen’in kız kardeşi tarafından hazır giyim modası ve elektronik üreticilerle çalışan bir şirket olma amacıyla kuruldu.

Ancak Çin’de başlayan ve küresel bir salgına dönüşen salgını Ocak ayında fark eden şirket, dikkatini tıbbi ekipmanlara çevirmeye başladı. Daha önce gömlek, takım elbise ve eşofman üreten fabrikalara tıbbi önlükler ve koruyucu giysiler üretmesi söylendi. Eski bir şekerleme fabrikası da maske üretmeye başladı.

2000’lerde Londra’da yaşamış olan Düzen, AKP’nin eski bir milletvekili adayı. Düzen, FT’ye yaptığı açıklamada, İngiltere’nin ihtiyaç listesini gördükten sonra İngiltere hükümetine e-posta gönderdiğini söyledi.