AKP'li belediyelerde usulsüzlük yarışı

AKP’li belediyelerdeki usulsüzlükler, Sayıştay müfettişlerinin denetim raporlarına yansımaya devam ediyor.

AKP'li belediyelerde usulsüzlük yarışı

AKP’li belediyelerdeki usulsüzlükler, Sayıştay müfettişlerinin denetim raporlarına yansımaya devam ediyor.

Adıyaman Belediyesi’nde hem Meclis üyesi hem de belediye iştiraki bir şirketin yönetim kurulu başkanı olan isim, kendisini işçi kadrosunda işe aldı.

Usulsüzlük yarışına AKP’li Adıyaman ve Malatya belediyeleri de katılmış.

Sayıştay Başkanlığı’na bağlı müfettişlerce her iki belediyede 2019’da yapılan incelemelere dair hazırlanan raporlarda yapılan yolsuzluk ve usulsüzlükler bir bir sıralandı.

ÜÇÜNCÜ MAAŞ İÇİN…

Sayıştay müfettişleri, yaptıkları incelemelerde Adıyaman Belediyesi Basın ve İlan Müdürlüğü’nün Şubat ve Mart 2019 tarihleri arasında tek bir firmadan yapılan afiş alımlarını kısımlara bölerek, doğrudan temin yöntemi ile gerçekleştirdiğini tespit etti. Belediye, 2 ay (Şubat ve Mart 2019) içerisinde afiş alımı için doğrudan alım yoluyla 779 bin 425 lira Katma Değer Vergili (KDV) bütçe gideri para ödedi.

Müfettişler tespit ettiği bir diğer usulsüzlük ise, belediye meclis üyesi ve İmar Komisyonu üyesi olan bir ismin, aynı zamanda yönetim kurulu başkanlığı yaptığı belediye iştiraki şirkete kendisini işçi kadrosunda olarak işe alması oldu.

Müfettişler, taşeron çalışanların 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kadroya geçirilmesi sırasında belediye şirketinin yönetim kurulu başkanı olan ismin kendisini işçi kadrosuyla işe aldığını belirledi.

Sayıştay raporunda; söz konusu ismin şirketin yönetim kurulu başkanı olması nedeniyle kendisine aylık belli bir huzur hakkı ödendiği, belediye meclis üyesi sıfatı devam ederken 2019 yılı Ocak ayında belediye tarafından hak edişlerle ücretleri ödenen işçiler arasına dahil olduğu, 2019 yılı Aralık ayına kadar bu kapsamda yüksek tutarda aylık ücretler aldığı kaydedilerek ilgili kişinin Aralık ayı itibari ile iş akdinin feshedildiğini tespit etti.

SINAVSIZ ATAMALAR, USULSÜZ TAHSİSLER

Sayıştay müfettişlerinin usulsüzlüklerle karşılaştıkları AKP’li bir diğer belediye, Malatya Büyükşehir Belediyesi oldu. Hazırlanan rapora göre, Hazine tarafından belediyeye tahsis edilen Battalgazi ilçesinde bulunan 646 metrekarelik bir taşınmaz, 971 bin 823 liraya restore edildikten sonra 26 Haziran 2018 yılında 5 yıl süreyle bir derneğe amacı dışında kullandırılmaya başlandı.

Taşınmazın ‘kültür merkezi’ olarak belediyeye tahsil edildiği kaydedilen raporda, konuyla ilgili şu değerlendirmelere yer verildi:

“… Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından tahsis edilen taşınmazın tahsis amacına uygun kullanılarak üçüncü kişilere kullandırılmaması gerekmektedir. Aksi takdirde herhangi bir kanuni dayanağı olmaksızın ücretsiz olarak dernek kullanımına bırakılan taşınmaza ilişkin belediye tarafından ecrimisil ödenmesi durumu veya tahsisin iptali ile karşılaşılabileceği değerlendirilmektedir.”

Raporda, dikkat çeken bir diğer usulsüzlük, belediyenin özel kalem müdürlüğü kadrosunun gerçekleştirilen atamalarla memuriyete sınavsız girişin bir yöntemi olarak kullanılması oldu. Yapılan incelemede özel kalem müdürlüğüne atanan bir ismin, 10 günlük bir görev süresi sonunda bir bakanlığın memur kadrosuna nakledildiği tespit edildi.

Bir önceki yıl benzer bir durumla karşılaştıklarını raporlarında vurgulayan müfettişler, “Özel kalem müdürlüğü kadrosunun memuriyete sınavsız atama yolu olarak kullanıldığı bu suretle kanun önünde eşitlik, kamu görevine girmede eşitlik ve liyakat ilkelerine aykırı bir durumun ortaya çıktığı” değerlendirmesinde bulundu.