AKP'li belediyede rüşvet çarkı

Mardin'in AKP'li Artuklu Belediyesi Başkanı Abdulkadir Tutaşı'nın oğlu H. Tutaşı'nın yurttaşlardan kimi işlemler için rüşvet aldığı iddia edildi.

AKP'li belediyede rüşvet çarkı

Mardin’in AKP’li Artuklu Belediyesi Başkanı Abdulkadir Tutaşı’nın oğlu H. Tutaşı ve beraberindeki bir grubun bir süredir yurttaşlardan kimi işlemler için rüşvet aldığı iddia edildi.

Edinilen bilgilere göre, 31 Mart yerel seçimlerinde belediyenin AKP’ye geçmesiyle birlikte H. Tutaşı, kimi kişilerle birlikte belediyenin 3’üncü katında bulunan geniş bir odayı ofis olarak kullanmaya başladı. Böylece, kent büyükşehir yapılmadan önce Mardin Belediyesi tarafından dağıtılan arazilerinin tapuları üzerindeki haciz ile imar sorunu olan yapı ve arazilere dair işlemler için gelen yurttaşlar bu odaya yönlendirilmeye başlandı. H. Tutaşı ve beraberindekiler, kendilerine yönlendirilen yurttaşlardan “işlemlerinin hızlandırılması ve halledilmesi” karşılığında binlerce TL rüşvet almaya başladı. Belediyedekilerin göz yumduğu “rüşvet çarkı” 4 Aralık 2019 günü belediye önünde yaşanan bir kargaşayla patlak verdi.

MECLİS ÜYELERİ DOĞRULADI

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Söz konusu tarihte bir grup belediye binası önüne gelerek, AKP’li Başkan Abdülkadir Tutaşı’nın oğlu ve yanındakilerle kavgaya tutuştu. Başkan Tutaşı’nın gözleri önünde gerçekleştiği öğrenilen olay sırasında H. Tutaşı gruba silah çekti. Olay sırasında gruptan kimi kişiler, Ravza Caddesi’nde bir binanın altında bulunan sığınaklarının tapu işlemi için H. Tutaşı’nın içinde bulunduğu şebekeye 30 bin TL verdiklerini öne sürdü. Yaşanan arbede, belediye çalışanları ve meclis üyelerinin araya girmesiyle sonlandırıldı. Olay anına ilişkin kimi çalışanlar tarafından çekilen görüntüler de silindi. Ajansın görüştüğü kimi HDP ve AKP’li meclis üyelerinin de böylesi bir olayın yaşandığını belirterek, arbedenin rüşvetten kaynaklandığını doğruladı.

BELEDİYENİN YANINA TAŞINDILAR

Kentte konuşulmaya başlanılan belediye önündeki arbede, AKP Genel Merkezi’ne kadar gitti. AKP’nin yerel yönetiminden sorumlu yöneticilerinin araya girmesinin ardından H. Tutaşı’nın belediye binasındaki “ofisi” kapatıldı. Ancak H. Tutaşı ve beraberindekiler, “rüşvet” çarkını bu kez de belediye binasının yan tarafında bulunan Köyan Apartmanı’nın 5’inci katındaki 17 numaralı daireye taşıdı. Söz konusu dairede daha önce bir polis memurunun oturduğu öğrenildi. Öte yandan H. Tutaşı’nın yanında yer alan kişiler hakkında şu ana kadar detaylı bir bilgiye ulaşılamadı. Ancak yurttaşları H. Tutaşı’ya yönlendiren ekibin içerisinde Belediyenin İmar İşleri Müdürü S.B., İmar Müdürlüğü’nde çalışan O.A., Özel Kalem Müdürü A.Ç. ve Başkan Tutaşı’nın danışmanlarından S.A.’nın yer aldıkları öne sürüldü. “Rüşvet” çarkının halen döndüğü öğrenilirken, H. Tutaşı ve beraberindekilere yönlendirilen iki yurttaş başlarından geçenleri anlattı.

PARAYI VERDİ İŞİ ÇÖZÜLDÜ

İsminin açıklanmasını istemeyen bir yurttaş, 2011 yılının sonuna doğru belediyenin satmış olduğu artık arazilerden birini aldığını, ancak o dönem belediyenin borçlarından kaynaklı arazi üzerinde haczin olduğunu ve tapu devrinin yapılmadığını aktardı. Söz konusu arazi üzerindeki haczin kaldırılarak, tapu devrinin yapılması için belediyeye gittiğini kaydeden yurttaş, önceki dönemlerde işlemi yapmak istediğini ama önüne bürokratik engeller çıktığını söyledi. HDP’nin 2014 yılında belediyeyi kazanmasının ardından gittiği belediyede kendisine, benzer sorunu olan çok sayıda kişinin olduğu ve bir komisyon kurularak mağduriyetlerin giderileceğinin söylendiğini dile getiren yurttaş, ancak 2016 yılına kadar sorununu halledemediğini ifade etti. 2016 yılında kayyım atanmasının ardından ise her işlemin durdurulduğunu belirten yurttaş, belediyeyi AKP’nin almasıyla beraber yeniden başvuru yaptığını söyledi. Yurttaş, belediyede önce S.B. ile görüştüğünü, daha sonra S.A.’ya yönlendirdiğini kaydederek, “S.A. da işlemin zor olduğunu ama yardımcı olacağını söyledi. Bana bu işin 12 bin TL’ye hallolacağını söyledi. Ben de kabul ettim. Sonrasında kağıtlarımı alarak, bana söylediği gibi o adrese gittim. Parayı verdikten birkaç gün sonra da işim çözüldü” dedi.

9 BİN TL İSTEDİLER

Benzer durumla karşı karşıya kaldığını aktaran H.B. ise, işlemi için kendisinden 9 bin TL istendiğini iddia etti. Önce S.B., ardından S.A. ile görüştüğünü kaydeden H.B., belediyenin yan tarafındaki apartmanın beşinci katına yönlendirildiğini ancak kabul etmediğini söyledi. İşleminin uzayacağının kendisine söylenmesi üzerine kargaşa çıktığını vurgulayan H.B., “Haklarında şikayetçi olacağımı, ortalığı ayağa kaldıracağımı söyledim. Bunun üzerine işimi halledeceklerini söylediler. Herkesi korkuyor sanıyorlar. Ama beni tanıdıkları, yapacaklarımı bildikleri için işimi hallettiler” sözleriyle başından geçenleri anlattı.