AKP'li belediyede 500 bin liralık rüşvetin izi Sayıştay raporunda

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Turizm Bakanı Ersoy’un katıldığı toplantıda “500 bin liralık rüşvet” iddiasının gündeme gelmesiyle beraber gözler Serik Belediyesi’ne çevrildi. Sayıştay’ın 2018 yılı denetim raporunda rüşvete konu alanların şirkete bedelsiz ve ihalesiz devredildiği kaydedilmiş.

AKP'li belediyede 500 bin liralık rüşvetin izi Sayıştay raporunda

AKP’li Serik Belediye Başkanı Enver Aputkan’ın bakanlar ve milletvekillerinin katıldığı toplantıda 500 bin liralık rüşvet iddiasını gündeme getirmesinin ardından belediyede geçmiş dönem hesapları incelenmeye başladı. Belediye yetkilileri, 2019 yılında 500 bin lira bulunduğunu ancak bunu şartlı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın temizlik aracı alması için yaptığını bildirdi.

GÖZLER ŞİRKET VE SPOR KULÜBÜ HESAPLARINDA

Belediyenin eski hesapları da bakılıyor. Ancak gözler Serik Belediyesi’nin şirketi SİN-KAR A.Ş. ve Serik Belediye Spor’un hesaplarına çevrildi. “İşi bakanlar bile biliyorsa, belgeli yapılmıştır” yorumu üzerinden spor kulübünün ve şirketin hesaplarının incelenmesi gerektiği dile getiriliyor. Bunu gerçekleşmesi için ise savcılığa şikayette bulunulması gerekiyor.

SAYIŞTAY RAPORU’NDAN ŞİRKETE İHALESİZ DEVİR YER ALIYOR

Sayıştay’ın 2018 yılı denetim raporunda yer alan bilgilere göre geçen dönem Serik Belediyesi Meclisi kararıyla “500 bin liralık rüşvet” iddiasına konu olan Belek ve Kadriye Beach Parkları bedelsiz ve süresiz olarak SİN-KAR’a devredildi. Devredilen yerler arasında şunlar da yer aldı: “Zeytintaşı Mağarası; Aspendos Otoparkı, wc ve seyyar market; Arena Gösteri Merkezi Otoparkı ; Özel Belekliler Kreş ve Gündüz Bakımevi; Kadriye Merkez Çay Ocağı; Belek ve Kadriye Traktörle Turist Taşıma, Belek Çarşı İçi Otoparkı; Belek Giriş-Çıkış Noktaları; İlerde Açılabilecek İşletmeler.”

‘İHALE YAPILARAK DEVREDİLMELİ’

Belediye tepite karşın bunu ihale yapmaksızın belediye şirketine devrettiğini açıkladı ve ileride rekabet ilkelerine uygun şekilde ihale edeceğini belirtti. Ancak Sayıştay buna şu değerlendirmede bulundu:

“Mülkiyeti Kamu İdaresine ait olan işletmelerin işletme hakkının, ihale yapılmaksızın süresiz ve bedelsiz olarak belediye şirketine veya herhangi bir üçüncü kişiye devredilmesinin herhangi bir yasal dayanağı bulunmamaktadır. Bu itibarla Kamu İdaresince bundan sonraki dönemlerde devredilecek olan ve hâlihazırda belediye şirketine mevzuata aykırı olarak bedelsiz ve süresiz olarak devredilen işletme haklarının açıklık ve rekabet ilkelerine riayet edilerek, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre verilmesi gerekmektedir.”

BAKANLARLA YAPILAN GÖRÜŞMENİN DETAYI: BAŞKAN APUTKAN SİNİRLENDİ

Başkan Aputkan’ın AKP ve MHP milletvekilleriyle yapılan toplantıda, bakanlarla yaptığı görüşmenin detayları da öğrenildi. Başkan Aputkan söz konusu alanın kendilerine tekrar tahsis edilmesini istedi. Ancak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Biz buraları kamu yararına tahsis ettik ama belediye bunu kamu yararına kullanmadı” dedi. Başkan Aputkan ise “Ben eski yönetime benzemem, kamu yararına kullanacağım” yanıtını verdi ancak Bakan Ersoy’u ikna edemedi. Bakan Ersoy “Sen öyle diyorsun da 500 bin lira para alındı oradan” ifadelerini kullandı ve bunun üzerine Başkan Aputkan sinirlendi ve “Böyle bir paradan haberi yok, benim alakam da yok” diye tepki gösterdi. Bunun üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu devreye girerek, “Başkan seni kastetmedi, senden önce olan olay” diyerek Başkan Aputkan’ı sakinleştirmeye çalıştı.

‘500 BİN LİRAYI KİM ALDI?’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Serik Belediyesi’ndeki yolsuzluk iddiasıyla ilgili şunları söylemişti: “500 bin lira rüşveti kim aldı? Normalde 500 bin lira sıradan para olabilir ama namuslu bir AK Partili belediye başkanı 500 bin liranın hesabını soruyor. Yolsuzluk ve rüşvetin üzerine gideceksiniz.”