AKP'li belediyede 1 gün çalışana memur kadrosu

Raporda iki kişinin özel kalem müdürlüğünün “memuriyete sınavsız girişin bir yolu olarak kullanılarak memur kadrosuna alındığı” vurgulandı.

AKP'li belediyede 1 gün çalışana memur kadrosu

Manisa’da AKP’li Yunusemre Belediyesi’nin yayınlanan 2019 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda çarpıcı tespitler yer aldı. Yayınlanan raporda 2 kişinin memuriyete sınavsız giriş için özel kalem müdürlüğü üzerinden memur kadrosuna alındığı belirtildi. Raporda bir kişinin sadece bir gün, diğer kişinin ise 5 gün görevde kalarak memur kadrosuna alındığı dikkat çekti.

MEMURİYETE SINAVSIZ ATAMA YOLU

Belediyenin özel kalem müdürlüğüne yapılan atamalar Sayıştay’ın raporuyla ortaya çıktı. Belediyenin özel kalem müdürlüğüne yapılan atamaların incelenmesi sonucunda, söz konusu atamaların mevzuatın düzenleniş amacına aykırı olarak yapıldığı ve memuriyete sınavsız giriş yöntemi olarak kullanıldığı belirtildi.

Raporda, 2009 yılından bu yana toplamda iki seçim dönemi yaşandığı, söz konusu iki dönemde de aynı Belediye Başkanının seçilmiş olduğu ve buna rağmen özel kalem müdürlüğü kadrosuna dört farklı kişinin atandığı belirtildi. Bu atamalardan hiçbirisinin devlet memurları arasından yapılmayıp, açıktan atama suretiyle gerçekleştirildiği vurgulandı.

Sayıştay raporunda şu ifadelere yer verildi:

“Açıktan atamanın Bakanlık iznine müteakip yapılması gerektiği ve ayrıca belediye özel kalem müdürlüğü kadrosuna atanan özel kalem müdürünün bir seçim dönemi boyunca görev yapması amacıyla atanacağının esas olduğu açıktır. Hal böyleyken, Belediyenin söz konusu Genelgenin yayımlandığı 2009 yılından bu yana toplamda 2 seçim dönemi geçirdiği, söz konusu iki dönemde de aynı Belediye Başkanının seçilmiş olduğu, buna rağmen özel kalem müdürlüğü kadrosuna 4 farklı kişinin atandığı, bu atamalardan hiçbirisinin devlet memurları arasından yapılmayıp, açıktan atama suretiyle gerçekleştirildiği; Yapılan atamalar incelendiğinde ise; açıktan yapılan atamaların memuriyete sınavsız T.C. Sayıştay Başkanlığı Manisa Yunusemre Belediyesi 2019 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 30 girişin bir yolu olarak kullanıldığı, özel kalem müdürü olarak açıktan atanan kişilerden,

-Birisinin 18.05.2016 tarihinde (1) gün

-Bir diğerinin ise 25.09.2019 – 01.10.2019 arasında (5 gün) görevde kalarak memur kadrosuna atandığı tespit edilmiştir.

Bu itibarla özel kalem müdürlüğüne yapılan atamalarda; öncelikle Belediyede çalışan memurlardan ya da diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlardan olması gerekliliğine uyulmaması, bir seçim dönemi boyunca çalıştırılması esasına riayet edilmeyerek bu kadronun memuriyete sınavsız atama yolu olarak kullanılır hale getirilmesi, görevde yükselme ve unvan değişikliği esaslarına tabi olan memur kadrolarına atanmanın bir yolu olarak görülmesi, kanun önünde ve kamu görevine girmede eşitlik ve liyakat ilkesine aykırı bir durumun oluşturulması yönüyle yukarda yer verilen mevzuat ve Sayıştay Genel Kurul Kararına açıkça aykırılık teşkil etmektedir.”