AKP'den skandal 'deprem vergisi' yanıtı

Başta Elazığ, ardından İstanbul’da yaşanan depremin ardından son olarak İzmir’de meydana gelen deprem felaketi sonrası vatandaşlar, hükümete sosyal medyada “deprem vergileri nerede” sorusunu yöneltti.

AKP'den skandal 'deprem vergisi' yanıtı

İzmir’de yaşanan deprem felaketi sonrası vatandaşların “deprem vergileri nerede” sorusu tekrar gündeme geldi. AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, ” Bunlar toplanacak ve depreme gönderilecek tarzında bir düzenleme söz konusu değildir” ifadesi kullandı.

İzmir’de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremde 114 kişi hayatını kaybederken bin 35 kişi de yaralandı. Başta Elazığ, ardından İstanbul’da yaşanan depremin ardından son olarak İzmir’de meydana gelen deprem felaketi sonrası vatandaşlar, hükümete sosyal medyada “deprem vergileri nerede” sorusunu yöneltti.

Son olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun grup toplantısında “34 milyar dolar alıyorsun, bu para nereye gitti?” sorusu üzerine AKP Grup Başkanı Naci Bostancı şu sözlerle yanıt verdi:

“Bütçeyi bilenler, 5018 sayılı Bütçe Kanunu’nu bilenler herhangi bir ad ve isim altında şu iş için vergi topluyoruz tarzında bir düzenleme olamayacağını, 5018’in 13. maddesinde hususi bir şekilde bu tür vergiler toplanamayacağını ifade ediyor. Bütçede paralar toplanır, ihtiyaca göre de harcanır. Dolayısıyla deprem vergileri adı altında, bunlar toplanacak ve depreme gönderilecek tarzında bir düzenleme söz konusu değildir. Bütçenin mantığına aykırıdır. Bütçeden haberdar olanlar bunu bilirler. Esasen Türkiye deprem kuşağında bir ülke olduğu için zaten bütçeden çok ciddi miktarda bir kaynak çok çeşitli biçimlerde kentsel dönüşüm, çeşitli destekler biçimde bu depreme yönelik hazırlıklar için harcanmaktadır.”