AKP projesi Başakşehir şampiyon

Kayserispor'u 1-0 yenen Başakşehir, 2019-2020 sezonunun bitimine bir hafta kala şampiyonluğunu garantiledi.

AKP projesi Başakşehir şampiyon

Süper Lig’in 33. haftasında sahasında Kayserispor’u 1-0’lık skorla geçen Medipol Başakşehir, 2019-2020 Sezonu’nun şampiyonu oldu.

Başakşehir’in en yakın takipçisi Trabzonspor’un da evinde Konyaspor’a kaybetmesiyle Başakşehir, ligin bitimine 1 hafta kala 7 puan farkla şampiyonluğunu ilan etti. Medipol Başakşehir, önümüzdeki hafta oynanacak Kasımpaşa maçıyla ile birlikte Süper Lig’de sezonu tamamlayacak. Başakşehir, önümüzdeki sezon tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi grup aşamasında yer alacak.

PARA AKACAK

Süper Lig’de elde ettiği başarısının karşılığında yaklaşık 142 milyon TL’yi (Kasımpaşa’yı da yenerse 145 milyon TL’yi geçecek) kasasına koyacak olan turuncu lacivertli takım, halen yoluna devam ettiği UEFA Avrupa Ligi’nden şu ana kadar 13 milyon Euro (115 milyon TL) kazandı.

Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılma hakkını kazanacak Başakşehir, ‘ayak bastı’ parası olarak 15.2 milyon Euro alacak. Yayın gelirleriyle birlikte UEFA’dan kasasına girecek rakam yaklaşık 20 milyon Euro’yu (156 milyon TL bulacak. Turuncu lacivertliler, Avrupa Ligi’nde ve Şampiyonlar Ligi’nde (galibiyet 2.7 milyon Euro, beraberlik 900 bin Euro) kazanacağı her puana karşılık UEFA’dan ciddi miktarlarda para ödülü almaya devam edecek. Ayrıca bu rakamlara sponsorluklar ve maç günü gelirleri dahil değil.

AKP’NİN PROJESİ

Başakşehir Medipol  İstanbul Büyükşehir Belediyespor kulübüyken 2014 yılındaki yerel seçimler öncesi bir ihale süreciyle özelleştirilmiş ve İstanbul Başakşehir Futbol Yatırımları’na satılmıştı. 8 ortaklı ve 7 milyon lira sermayeli İstanbul Başakşehir Futbol Yatırımları, Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın ağabeyi Hasan Gülbaran’ın damadı Göksel Gümüşdağ’ın başkanlığında kuruldu ve ortakları arasındaki Ahmet Ketenci (Erdoğan’ın dünürü Osman Ketenci’nin oğlu), İsmet Yıldırım (İBB’ye bağlı KİPTAŞ’ın genel müdürü), Çağatay Kalkancı (İBB Genel Sekreter Yardımcısı), Mustafa Saral (AKP Silivri Belediye Meclis Üyesi), Mesut Altan (Hükümete yakın iş adamı) gibi isimlerin tamamı Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimi ve AKP’ye yakın isimlerdi.

Kulüp bugün de aynı ilişkilerini devam ettiriyor. Başakşehir’in Makro İnşaat, Medipol Hastaneleri, Kalyon Grup, 3. İstanbul, Denizbank, THY gibi sponsorlarının tamamı AKP’ye yakınlığıyla biliniyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz yol Medipol Başakşehir için “Başakşehir şu anda çok çok başarılı gidiyor, tabii onunla da övünüyorum çünkü kurduğum takım” ifadelerini kullanmıştı.