"AKP hükümeti çiftçiyi resmen dolandırmıştır"

"AKP hükümeti çiftçiyi resmen dolandırmıştır. Yaşanan olay Aziz Nesin romanlarının konusu gibi."

Denizli’nin Çal, Çivril ve Baklan ilçelerinde DSİ, çiftçilerden sulama parasını peşin aldı. Kuraklık olsa bile sulama yapılacağı garantisi verildi. Buna rağmen paralarını peşin ödeyen çiftçilere su verilmedi.

Denizli’de Türkiye’nin sulanabilir en büyük ovalarından biri olan Baklan Ovası’nda üretim yapan çiftçiler, Işıklı Gölü’nde yaşanan su sıkıntısı ve kuraklık nedeniyle bu yıl zor günler geçirdi.

Çiftçiler, Devlet Su İşleri’ne (DSİ), sulama ücretini peşin olarak ödemelerine rağmen tarlalara su verilmedi. Hasadın başladığı 3 ilçede bu yıl verim düştü. Ayçiçeğinin yanı sıra yemlik mısır, yonca ve benzer ürünler eken köylüler ürünlerinin büyük bölümünü kaybetti.

Başvurdukları hiçbir kurumdan sonuç alamadıklarını belirten çiftçiler, durumu protesto etti.

“AKP, ÇİFTÇİYİ DOLANDIRDI”

Dedahaber‘in aktardığına göre, Çiftçilerle bir araya gelen CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar, şunları söyledi:

“AKP hükümeti çiftçiyi resmen dolandırmıştır. Yaşanan olay Aziz Nesin romanlarının konusu gibi. Devlet, çiftçiden aylar önce, vereceği suyun parasını alıyor, hatta kuraklık olsa bile sulama yapılacağı garantisini veriyor, buna rağmen paralarını peşin ödeyen çiftçiler tarlalarında mahsulleri ile susuz kalıyor.

Mısırı tarlada kalan, hasat yapamayan çiftiye kim sahip çıkacak. Çiftçiyi bu hale düşüren yöneticiler bedelini ödemelidir.

Bu yapılan suçtur, savcıları göreve davet ediyorum Hem devleti hem de çiftçiyi zarar ettiren yöneticiler hakkında hemen soruşturma başlatılmalıdır.”

Su sıkıntısının en büyük nedenlerinden birinin suya ihtiyaç olmadığı dönemde 20 gün Menderes’e boşa su akıtıldığını vurgulayan Sancar, “Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin bir an önce bölgeye gelerek mağduriyeti gidermesi gerekir. Zaten zor günler yaşayan çiftçiye atılan bu darbenin ağır sonuçları olacak” ifadeleri kullandı.

Çal-Baklan-Çivril Ovası’nda yaşanan sulama krizi için Devlet Su İşleri Aydın Bölge Müdürü Göktuğ İlter, belediye başkanları ve milletvekillerinin katılımı ile Çivril’de yapılacak toplantıda ele alınacaktı. Toplantının son anda Denizli’de yapılma kararı üzerine CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar öncülüğündeki çiftçiler haklarını aramak için toplantıya yetiştiler. Toplantıda yeni yılda sulama sorununun yaşanmaması üzerine projeler konuşulduğunun öğrenilmesi üzerine Vekil Sancar ve çiftçiler bu sene sulama garantisinin yerine getirilmemesinden dolayı oluşan zararın DSİ tarafından üstlenilmesi talebinde bulundu. DSİ 21. Bölge Müdürü Göktuğ İlter o gün Aydın’a dönmekten vazgeçtiğini ertesi gün Tarım İl Müdürlüğü ile görüşerek tarlalardaki hasar tespit çalışmalarının başlatılacağını belirtmişti. Taraflar 15 gün sonra toplantıda buluşmak üzere ayrılmışlardı.