AKP gözünü yine kıdem tazminatına dikti!

AKP, sık sık gündemine aldığı kıdem tazminatına yönelik "değişiklik" hedefini koronavirüs salgını sonrası bir kez daha raftan indirdi.

AKP gözünü yine kıdem tazminatına dikti!

Koronavirüs salgınıyla birlikte patronlara birçok kıyak paketler hazırlayıp halktan toplanan kaynakları bu kesime aktaran AKP hükümeti, emekçilere yönelik saldırılarına ise doymuyor.

Edinilen bilgiye göre Hükümet, daha önce birçok kez gündemine aldığı “kıdem tazminatının fona devri” hedefini bir kez daha masasına koydu.

Habertük’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, dün Ankara’da kıdem tazminatı gündemiyle yapılan toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Türk-İş, Hak-İş, TOBB ve TİSK katıldı. Masada iki formülün bulunduğu belirtiliyor:

11 gün prim kesintisi: Kıdem tazminatı şu an her hizmet yılına karşılık 30 günlük ücret üzerinden ödeniyor. Gündemdeki birinci formülde 30 günlük kıdem tazminatının 19 gününün mevcut sistemdeki gibi devam etmesi, 11 günün ise kıdem tazminatı fonuna devredilmesi öngörülüyor. Bu formül için 11 günlük brüt ücret üzerinden kıdem tazminatı fonuna prim kesilecek. İşçinin her bir yıllık hizmete karşılık alacağı 30 günlük kıdem tazminatının 19 günü, mevcut sistemdeki kurallar çerçevesinde ödenecek. 11 günü ise kıdem tazminatı fonunda birikerek, örneğin 56 yaşında toplu alınabilecek veya emekli aylığı bağlatılacak.

Yüzde 6 prim kesilmesi: Kıdem tazminatı fonu için yüzde 6 oranında prim kesilecek. Bunun 4 puanı patron, 0.5 puanı işçi priminden oluşacak. Devlet 1 puan katkıda bulunacak. Vergi indirimi yoluyla da 0.5 puanlık ilave prim katkısı yapılacak. Böylece toplam prim tutarı yüzde 6 olacak.

DİSK: AKLINIZDAN GEÇİRMEYİN

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, kıdem tazminatına saldırı hazırlığına yazılı bir açıklamayla sert bir tepki verdi. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu imzasıyla yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Memleketin gündemi kıdem tazminatı değildir. Kıdem tazminatı bir sorun değildir, haktır.

Hükümeti uyarıyoruz. İşinize bakın!

İşiniz işsizlik sorununu çözmek. İstihdam yaratmak. Vatandaşın gelirini korumaktır.

İşiniz salgın günlerinde çöken ekonomiyi canlandırmaktır.

İşçilerin 90 yıla yaklaşan en köklü kazanılmış hakkı olan kıdem tazminatına göz dikmeyi bırakın. Kıdem tazminatı sadece dünün ve bugünün değil, geleceğimizin de kazanımıdır, gençlerimizin ve çocuklarımızın emanetidir.

İşçinin alın terinin, emeğinin karşılığı olan kıdem tazminatını kimseye yedirmeyiz.

Kıdem tazminatımızı korumak için dün olduğu gibi bugün de sonuna kadar direneceğiz.

15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 50’nci yılında hükümeti uyarıyoruz. İşçiler dün nasıl sendikalarına sahip çıktıysa bugün de kıdem tazminatı hakkına sahip çıkmakta tereddüt etmeyecektir.

Kıdem tazminatına dokunmayı aklınızdan bile geçirmeyin!”