AKP 'borçlanın' dedi, yurttaşlar harcamayı kıstı

Kredi kartlarıyla yapılan harcama ve ödemeler salgının başladığı 13 Mart haftasında 21,3 milyar lira iken 10 Nisan haftasında 13,5 milyar liraya kadar geriledi.

AKP 'borçlanın' dedi, yurttaşlar harcamayı kıstı

CHP Ankara Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyon üyesi Nihat Yeşil, koronavirüs salgını ile mücadele de alınan önlemlerin ekonomideki yansımalarını değerlendirdi.

Haftalık olarak izlenen kredi kartı harcamaları raporundaki verileri kamuoyu ile paylaşan Yeşil, “Türkiye’de COVID-19 salgınının resmen açıklandığı 13 Mart haftasına göre vatandaşlarımız kredi kartıyla yaptıkları tüketim harcamalarını yüzde 36,6 oranında azaltmışlardır.” dedi.

KONFEKSİYON, KONAKLAMA ve ULAŞIM HARCAMALARI AZALDI

CHP’li Yeşil, kredi kartları ile yapılan harcamaların 13 Mart ile 10 Nisan tarihlerindeki değişimine dikkat çekerek şu bilgileri verdi:

“Kredi kartlarıyla yapılan harcama ve ödemeler, 13 Mart haftasında 21,3 milyar lira iken, bu harcama ve ödemeler 10 Nisan haftasında 13,5 milyar liraya kadar gerilemektedir. Söz konusu haftalar itibariyle karşılaştırma yaptığımızda, benzin, motorin ve oto gaz harcamaları yüzde 43.1, giyim harcamaları yüzde 74.8, konaklama harcamaları yüzde 82.4, kuyumculuk harcamaları yüzde 75.8, mobilya harcamaları yüzde 47.9, sağlık – kozmetik harcamaları yüzde 56.4, havayolu harcamalarının ise yüzde 91.9 azaldığını görmekteyiz”

Kredi kartı harcamalarındaki bu değişimlerle salgından korunmak için alınan önlemler ve yürürlüğe konulan idari kararların bu sektörlerdeki çalışanları derinden etkilediğine dikkat çeken Yeşil, “İktidar bu sektörlerde çalışanlara yönelik yeni destek uygulamalarını hayata geçirmelidir.” diye konuştu.

VATANDAŞ HARCAMAYI KISTI

AKP iktidarının, salgınla derinleşen ekonomik kriz nedeniyle gelir kaybına uğrayan vatandaşlaraa bankalara borçlanmalarını telkin ettiğini belirten CHP ‘li Yeşil “AKP iktidarı, Kovit-19 virüs salgınının yol açtığı ekonomik kriz nedeniyle gelir kaybına uğrayan vatandaşlarımıza, zararlarını ‘bankalara daha çok borçlanarak aşmaları’ yönünde teşvik etmektedir. Bir taraftan da bankaları borç vermeye zorlamaktadır. Bu zor günlerde, vatandaşlarımız, borçlanmak yerine tüketim harcamalarını, dolayısıyla borçlarını azaltmayı tercih etmektedir.” dedi. Yeşil, bu duruma ilişkin verileri de şu ifadelerle paylaştı:

“Vatandaşlarımızın Bankalara ve finansman şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borcu, 3 -10 Nisan tarihleri arasında 2,6 milyar lira daha azalarak 629,9 milyar liraya inmiştir. Söz konusu hafta içerisinde tüketici kredileri 117 milyon lira, kredi kartı borçları ise 2,5 milyar lira azaldığı görülmüştür.
10 Nisan itibariyle 629,9 milyar lira olan bu borcun 519,7 milyar lirası tüketici kredilerinden, 110,1 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanmaktadır. Bu dönemde tüketici kredileri 45,3 milyar lira artarken, kredi kartı borçları ise 5,8 milyar lira azalmıştır.”