AKP Biden'e de hazır: Türkiye'yle yeni işbirliklerini tetikler

SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran, ABD seçimlerinden Joe Biden'ın galip çıkmasının Türkiye-ABD arasında yeni işbirliklerini tetikleyebileceğini söyledi.

AKP Biden'e de hazır: Türkiye'yle yeni işbirliklerini tetikler

AKP kurmaylarının ABD başkanlık seçimlerinde ekseriyetle mevcut başkan Donald Trump’ı desteklediği dile getirilse de Demokratların adayı Joe Biden’ın seçilmesi durumunda da “işbirlikçi” politikanın devam edeceği yorumu yapıldı.

Yorumun sahibi ise AKP’nin düşünce kuruluşu SETA’nın Genel Koordinatörü Burhanettin Duran. Sabah Gazetesi’nde bugün kaleme aldığı yazıda Duran, ABD basınında sıkça yer alan “Biden kazanırsa en çok kaybeden Erdoğan olur” argümanına katılmadığını dile getirdi. S-400’ler konusunun bile yaptırıma dönüşmeyebileceğini belirten Duran, Erdoğan ve Biden’in birbirlerini ilişkilerde dengelenme için “yeterince” tanıdığını söyledi.

Duran’ın yazısında ilgili bölüm şöyle:

“…

3 Kasım seçimlerinde Trump, yeniden başkan seçilmesi durumunda Erdoğan ile zaten yürüttüğü bu ilişki tarzını devam ettirecektir. Biden’ın kazanması durumunda ise ABD’nin küresel rolü, Avrupa, Çin ve Rusya ile ilişkileri yeni bir döneme geçecektir. Amerikan basınında sık yer alan “Biden kazanırsa en çok kaybeden Erdoğan olur” argümanına katılmadığımı söylemek isterim.

Demokratların Ortadoğu ve Rusya politikaları Türkiye ile ilişkilerde sadece gerilimler üretmez. Aynı zamanda Karadeniz başta olmak üzere yeni iş birliklerini de tetikleyebilir.

S-400’ler konusu bile olası Biden Yönetiminin ilk aylarında yaptırıma dönüşmeyebilir. Sonrasında ikili ilişkilerde yeni bir dengelenme için Erdoğan ve Biden’ın yeteri kadar birbirlerini tanıdıklarını düşünüyorum.

Washington’ın Ankara ile ilişkileri S-400 konusunu paranteze alarak ele alması akıllıca olur. Ankara’nın çok sayıda gerilime aynı muameleyi yaptığı hatırlanmalı.”