Akit'te imam hatip 'isyan'ı: Mezunlar üniversite kazanamıyor, okullar öğrenci kaybediyor

İmam hatipli öğrencilerdeki düşüş ve imam hatiplilerin üniversiteye yerleşmedeki başarısızlıklarının yanı sıra genç işsizlikte doruğa ulaşan oranlar AKP'nin 18 yıllık politikalarının iflasını ortaya koyarken Yeni Akit yazarı ise sorumluluğu yalnız Bakan Selçuk'un üstüne attı.

Akit'te imam hatip 'isyan'ı: Mezunlar üniversite kazanamıyor, okullar öğrenci kaybediyor

Gerici Yeni Akit gazetesinde bugün kaleme alınan bir köşe yazısında, yıllar yılı izlediği gerici ve piyasacı politikalarla gençliği eğitimde ve çalışma hayatında geleceksizliğe mahkum eden AKP’nin sorumluluğu Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a yıkılmaya çalışıldı.

Gazetenin eğitimci kökenli yazarı Ali Erkan Kavaklı, yazısında istatistiksel verilerle genç işsizliğin geldiği rekor seviyelere dikkat çekti. Konunun “çözüm”ü olarak gördüğü meslek liselerine giden öğrencilerdeki azalışı rakamlarla dile getiren Kavaklı, “Anadolu Lisesi mezununu artırmak işsiz sayısını artırmaktır. Milli Eğitim Bakanlığı yangına körükle gidiyor.” dedi.

İmam hatiplerde yaşanan öğrenci kaybına da ayrıca değinen Kavaklı, imam hatip liselerinde 2014 yılında 546.443 olan öğrenci sayısının 2018’de 494.376’ya düştüğünü hatırlattı, imam hatiplilerin üniversiteyi kazanmakta başarısızlığını itiraf etti. Gerici yazarın bu “sorun”a karşı çözümü ise “imam hatip programlı meslek liseleri” açılması oldu.

Kavaklı, yazısının sonunda, “Bakanlığın sitesinde henüz 2019-2020 rakamları yok. Geçtiğimiz öğretim yılında imam hatip ve meslek liselerinin daha çok öğrenci kaybına uğradığı kesin.” derken, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a “2023 Eğitim Vizyonu çöpe atılmalı, bakan değişmeli” çağrısı yaptı.

Kavaklı’nın bugünkü yazısında ilgili bölümler şöyle:

“Milli Eğitim Bakanı, 2023 Eğitim Vizyonu programını ortaya koydu. Anadolu liselerini esas okul kabul etti. TED koleji programını Anadolu Lisesi programı olarak sundu. Sanki her Anadolu Lisesini bitiren üniversite kazanıyormuş gibi bir hava meydana getirildi.

Geçen sene üniversite sınavlarına girenlerin üçte biri yerleştirilebildi. Fakültelere yerleşenlerin yüzde kaçı kazandığı yerden memnun bilinmiyor ama özellikle iki yıllık meslek yüksekokullarına yerleşenler kazandıkları okullardan memnun değil.

Lise bitirenlerin % 66’sı işsiz ve hiçbir okul kazanamadı. Genç nüfusun iş bulabilmesi için meslek öğrenmesi lazım, yani meslek lisesine gitmeli. 

***

“İşsizler ordusu çoğalıyor. İmam hatipler öğrenci kaybediyor. Milli Eğitim Bakanlığı Ak Parti’de, bakan eğitimci. İşsizler ordusunu çoğaltma programı uyguluyor, Cumhurbaşkanımızı yanıltıyor. Rakamlar neler söylüyor?

İmam hatip liselerinde 2014 yılında 546.443 olan öğrenci sayısı 2018’de 494.376’ya düşmüş. 52.067 öğrenci kaybı var. Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinde 2014’te 1.499.423 olan öğrenci sayısı 2018’de 1.172.973’e gerilemiş. 326.450 öğrenci kaybı var. Anadolu liselerinde 2014’te 1.091.376 olan sayısı 2018’de 1.506.913 olmuş. 415.664 öğrenci artmış.

Anadolu Lisesi mezununu artırmak işsiz sayısını artırmaktır. Milli Eğitim Bakanlığı yangına körükle gidiyor. Anadolu liselerinin kontenjanlarını artırıyor, meslek liselerinin binalarını Anadolu liselerine tahsis ediyor. Gençler arasında işsizlik oranı % 23. Genel işsizlik oranının iki katı nerdeyse.

***

Proje imam hatip liseleri hariç, normal imam hatip lisesi mezunlarının büyük kısmı yüksekokul ve üniversite kazanamıyor. İmam hatip lisesi programlı meslek lisesi açmak lazım. Öğrenci bu okullarda çok önemli 4 senesini geçiriyor, hem dini bilgi öğrenmeli hem de bir mesleği.

İmam hatiplerdeki kız öğrenci sayısı erkeklerden fazla. Burada kız ve erkek ayrı eğitim gördüğü için vatandaş tercih ediyor. Karma eğitim dayatması son bulmalı. Öteki liselerde de isteyen vatandaş çocuğuna ayrı eğitim aldırabilmeli.

***

Bakanlığın sitesinde henüz 2019-2020 rakamları yok. Geçtiğimiz öğretim yılında imam hatip ve meslek liselerinin daha çok öğrenci kaybına uğradığı kesin. 2023 Eğitim Vizyonu çöpe atılmalı, bakan değişmeli.”