Akar, ABD'yle 'daha sıkı ortaklık' istedi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Washington DC merkezli bir kuruluşun panelinde konuştu. Akar, ABD'yle müttefikliğinin ve NATO'ya bağlılığının 'hayatiyet'ine vurgu yaptı.

Akar, ABD'yle 'daha sıkı ortaklık' istedi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Washington DC merkezli düşünce kuruluşu Türk Miras Vakfı’nın (THO) internet üzerinden düzenlediği, “Türkiye’nin Milli Savunma Stratejisi ve Bölgedeki Son Gelişmeler” başlıklı panelde konuştu.

Doğu Akdeniz’deki gelişmelere değinen Akar, Türkiye’nin bölgede neredeyse 1800 kilometre sınırının olduğunu belirtip “Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi enerji denklemin dışında tutan enerji projeleri başarısızlığa mahkumdur. Biz bölgede barış ve istikrarın, diyalog ile başarılabileceğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Suriye konusunda da “kalıcı bir barışın yollarını aramaya da devam ettiğini” öne süren Akar, “Biz sivil, demokratik ve siyasi olarak birleşmiş bir Suriye istiyoruz. Aynı zamanda Türkiye, rejim ya da herhangi bir terör örgütünün kendisine yönelik saldırısına meşru müdafaa ile yanıt vermeyi sürdürecektir.” diye konuştu.

‘ABD HER ZAMANKİNDEN ÖNEMLİ’, ‘NATO TÜRKİYE’NİN MERKEZİNDE’

Akar konuşmasında NATO ve ABD’yle sıkı müttefiklik konusunda da vurgular yaptı.

Türkiye ve ABD’nin aralarındaki görüş farklılıklarına ve ilişkilerindeki iniş çıkışlara rağmen iki ülkenin birçok zorluğun üstesinden geldiğini ifade eden Akar, “Kovid-19 pandemisi, Türkiye-ABD ittifakı ve ortaklığının her zamankinden daha hayati önemli olduğunu bir kez daha gösterdi.” dedi.

ABD Kongresinin, S-400’ler nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulamak istediğini hatırlatan Akar, “Tehdit dili ve yaptırımların, müttefikler arasındaki farklılıklara işaret etmek için uygun yollar olmadığına inanıyoruz. Ancak Türkiye ve ABD’nin geçmişte birçok kez yaptığı gibi daha olumlu bir yola gireceğine inancımız tamdır.” diye konuştu.

“Coğrafya kaderdir derler. Bizim durumumuzda bölgenin kaderi de Türkiye’ye bağlıdır.” diyen Akar, ABD’nin bunu fark edip küresel sorunlarla başa çıkmada Türkiye’ye “başlıca bölgesel ortak” olarak öncelik vermesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin neredeyse 70 yıldır NATO müttefiki bir ülke olarak Avrupa-Atlantik güvenliğine “çok önemli katkılar” sunduğunu anlatan Akar, “NATO Türkiye’nin güvenliğinin merkezindedir, Türkiye de NATO’nun. Türkiye, NATO’nun misyon ve operasyonlarına katkı sunan ilk beş ülke, NATO’ya finansal açıdan katkı sunan ilk sekiz ülke arasında yer alıyor. NATO’ya bağlılığımız sağlamdır ve üzerimize düşen sorumluluğu almaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.