Aile hekimleri dertli: Karantinada olmasına rağmen dışarı çıkıp üstüne hekimi tehdit ediyorlar

Evde karantinada olan koronavirüs vakalarının takibini yapan aile hekimleri bakanlığın süreci düzgün yürütememesinden ve karantinaya uymayan hastalardan yana dertli. Dışarıda olmaması gerektiğini söyleyen hekimleri tehdit edenler bile var...

Aile hekimleri dertli: Karantinada olmasına rağmen dışarı çıkıp üstüne hekimi tehdit ediyorlar

Türk Tabipleri Birliği’nin (TBB) ekim ay başında yaptığı anketine katılan 442 aile hekimi, hasta takibiyle ilgili sorunlarından bahsetti.

Aile hekimlerindan bazıları, hastaların bilgilerinin kendi ekranlarına geç düştüğünü belirtti. Doktorlar, filyasyon ekipleri dahil birçok birimin hastaları aile hekimine yönlendirdiğini, kendi iş yüklerinin epey arttığını, filyasyon ekipleriyle iletişim kurmanın zor olduğunu dile getirdi.

Bazı doktorlar, koronavirüs hastalarının 10 günlük ev tedavisinin ardından yeniden test yapılmadığı yönünde şikayetlerinin bulunduğunu anlatırken, çalışamayan hastaların rapor almak için aile sağlık merkezine gittiğini kaydetti.

Hekimlerin anlatımına göre, hastalar bazen aile hekimleri dışındaki birimlere ulaşmakta zorluk çekiyor. Doktorlar, Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs tedavi ve takip algoritmasını sıklıkla değiştirdiğini ifade etti. Bazı hastaların ise tedaviye uymadığı belirtildi.

Aile hekimlerinin birçoğu ağır iş yükü nedeniyle yıprandığını, bazı hastaların ilaç temini konusunda sorunlar yaşadığını anlattığını, filyasyon ekiplerinin yetersiz kalabildiğini dile getirdi.

Hekimlere göre en büyük sorunlardan biri de karantinayı delerek evden çıkanlar. Doktorların anlatımlarından bazıları şöyle:

  • İzlem yaptığım zamanlarda da kişilere bilgi verilse dahi uymuyorlar. ‘Evde duruyorum’ dediklerinde de son izlemlerde dışarı çıktıklarını söylüyorlardı.
  • Covid pozitif vakalarımdan birini aradığımda “Metrodayım, ne var yani” gibi bir cevap aldım. “Derhal inin ve eve yürüyerek gidin, karantina boyunca dışarı çıkmayın” dedim. Hasta beni tehdit ederek “Ayrılma oraya geliyorum, sana göstereceğim” dedi. Bu durumu bildirmek için dört saat aramama rağmen ilçe sağlıktan birine ulaşamadım.
  • Başka bir hastayı aradığımda kızı çıktı telefona. “Amca nerede” dedim, camiye gittiğini söyledi…
  • Evde olmadıkları halde “Evdeyiz” diyorlar çoğu zaman. Beyana göre izlemi kapatıyorum. Araba sesi, dış mekân sesi geliyor telefonda.
  • Hastaları arıyoruz, jandarmayla dışardan topluyoruz. Buna çözüm bulunmalı.