AİHM: Selahattin Demirtaş derhal serbest bırakılmalı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Selahattin Demirtaş kararını açıkladı. Mahkeme, Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması gerektiğine hükmetti.

AİHM: Selahattin Demirtaş derhal serbest bırakılmalı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında 2018’de verdiği hak ihlali kararını hatırlatarak ‘derhal tahliye’ çağrısında bulundu.

AİHM kararında “Demirtaş’ın tutukluluğu hukuki değil siyasi gerekçelere dayanıyor”, “Serbest bırakılmaması, hakkındaki ihlal hükmünün devamı anlamına gelecek” ve “Demirtaş’ın ifade özgürlüğü de ihlal edildi” ifadelerine yer verildi.

Selahattin Demirtaş’ın ifade özgürlüğünün ihlal edildiği ifade edilen kararda şu maddeler öne çıktı:

“Demirtaş’ın tutukluluğu hukuki değil, siyasi gerekçelere dayanıyor.

Serbest bırakılmaması, hakkındaki ihlal hükmünün devamı anlamına gelecek.”

HDP’DEN İLK AÇIKLAMA

Kararın ardından HDP’nin sosyal medya hesabından açıklama yapıldı. Açıklamada, “AİHM Büyük Dairesi’nin kararıyla demokratik siyasete yönelik kumpas çökmüş, alınan siyasi kararlar hükümsüz hale gelmiştir. Demirtaş başta olmak üzere derhal rehin tutulan bütün siyasetçilerimiz serbest kalmalıdır” denildi.

DEMİRTAŞ’IN AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Selahattin Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman ise kararla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“1- AİHM Büyük Dairesi, olması gerektiği gibi, Sayın Demirtaş ile ilgili ağır ve tarihi bir karar ile derhal tahliye kararı vermiştir. Bu kararla, müvekkilimiz hakkındaki tüm suçlamalar boşa çıkmış, müvekkilin 4 yıldır siyasi sebeplere bağlı rehin tutulduğu gerçeği tescil edilmiştir.

2-AİHM Daire kararından sonra “karar kesin değil” bahanesi ortadan kalkmıştır. Bu karar kesin ve emredicidir. Türkiye yargısının, “karşı hamle yapar işi bitiririz” anlayışına prim vermeden Sayın Demirtaş’ı derhal serbest bırakması gerekmektedir.”

Ayrıntılar geliyor…