AİHM eyleme katıldığı için para cezası kesilen yurttaşlara tazminat ödenmesine hükmetti

Adana'da katıldıkları grev ve eylemler nedeniyle idari para cezaları verilen yurttaşların başvurularını değerlendiren AİHM, Türkiye’nin tazminat ödemesine karar verdi.

AİHM eyleme katıldığı için para cezası kesilen yurttaşlara tazminat ödenmesine hükmetti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Adana’da katıldıkları eylemler ve grevler nedeniyle Kabahatler Kanunu çerçevesinde idari para cezası verilen yurttaşların başvurularını değerlendirdi. Değerlendirme sonucu Türkiye’nin para cezası kesilen yurttaşlara tazminat ödemesine karar verildi. Mahkeme kendisine başvuranlara 823 ile 969 Euro ödenmesine hükmetti.

Grev nedeni ile para cezası alan ve Kanun Hükmünde Kararname (KHK) mağduru olan Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel Sen) Üyesi Güven Boğa ve Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) MYK Üyesi Ahmet Karagöz, hukuksuzluğun ihraçlarla devam ettiğini belirterek ihraç edilmelerinin hak ihlali olduğunun da ortaya çıkacağını söylediler.

“TOPLANMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜN İHLALİ”

Evrensel Gazetesi’nden Volkan Pekal’ın haberine göre; Sonuçlandırılan başvurulardan Ahmet Karagöz ve Güven Boğa hakkındaki başvuru, KESK grevine ilişkin pankart asılması ile ilgili. KESK, 21 Aralık 2011’de “Grev ve toplusözleşme hakkının bulunduğu bir sendika, haksız hukuksuz göz altıların ve tutuklamaların son bulması ve insanca yaşayacak asgari ücret” talebiyle greve çıkmıştı. Grev günü bir meslek lisesi önünde grev pankartı asarak basın açıklaması yapan emekçilere kabahatler kanununa göre para cezası kesilmişti. AİHM, aynı pankartla ilgili 2 yıl önce Eğitim Sen Eski Yöneticileri Mehmet Akarsubaşı ve Yalçın Alçiçek’in toplanma özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine karar vermişti.

“HER AÇIKLAMAYA CEZALAR VERİLMİŞTİ”

Birleştirilen dosyadaki diğer kararlar ise yine Güven Boğa, Saniye Seçgin ve Deniz Bilgin’in TEKEL dayanışma eylemlerine katılmaları ile ilgili.  O dönemde her basın açıklamasını suç olarak değerlendiren Adana Valiliğinin pek çok benzer eylem ve etkinliğe ceza kestiğini bildiren dosya avukatı Sevil Aracı, “Bu ve benzeri cezalarla ilgili daha önce verilmiş Akarsubaşı ve Alçiçek kararlarını dayanak gösteren AİHM, dosyaların tazminat ödenerek kayıttan düşürülmesine karar vermiştir. Bu da esasen o dönem yapılanların toplanma ve örgütlenme hakkının ihlali olduğunu ortaya çıkarmaktadır” dedi.