Ağbaba: İnsanlar bir aylığına sigara ve alkolü bıraksa, ülkenin ekonomisi çökecek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "İnsanlar bir aylığına sigara ve alkolü bıraksa, ülkenin ekonomisi çökecek duruma gelmiş. Sahte içkiden ölen insanların sorumlusu, bütçeyi alkole bağımlı hale getiren, içkiden yüzde 270’lere varan vergi alan AKP iktidarıdır" dedi.

Ağbaba: İnsanlar bir aylığına sigara ve alkolü bıraksa, ülkenin ekonomisi çökecek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla oluşturulan Toplumsal Felaket ve Mağduriyetler Komisyonu, saha çalışması sonrası hazırladıkları Sahte İçki Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı.

Heyet adına konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, rapora ilişkin konuşurken şunları söyledi:

-Fiyatların yüksek olmasının yanı sıra ülkemizde son 10 yılda rakıda yüzde 443, birada ise yüzde 365 oranda ÖTV uygulanıyor. Rakı satın alan yurttaş, rakı değil vergi içiyor. Rakının bir kadehini kendi içiyorsa, dört kadehini de devlete ısmarlıyor. Devlet alkol bağımlısı olmuş, vergi gelirlerinin yüzde 12,5’i alkol ve sigaradan alınıyor. İnsanımızı sahte içki değil, bu yıl içki ve sigaradan 96 milyar lira vergi toplamayı planlayan AKP öldürüyor. Kimse keyfinden içinde ne olduğunu bilmediği içkiyi almıyor.

Arama motorunda ‘etil alkol’ ile ‘evde alkol yapımı’ yazılarak yapılan arama sayısı 2020 yılında olağanüstü şekilde artmış. Orta gelirli bir yurttaş bu fiyatlarla nasıl içki satın alsın? Mecburen kendi imkânlarıyla ya evde içki yapıyor ya da sahtesini alıyor. Sahte içki fiyatları da yerel satıcılara göre değişmekle birlikte normalinden dörtte biri fiyatına kadar ucuz satılıyor. Rakı gibi içkiler 15-20 TL arası değişen çok düşük fiyatlara bulunabiliyor.

Sahte içki sadece insanımızı öldürmüyor, vergi kaybına da neden oluyor. Sayıştay’a göre içki fiyatlarındaki artış yüzünden sadece Özel Tüketim Vergisi kaybının 2019 yılı için en az 1,56 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Bir yanda vergi kaybı var, bir yanda vergi bağımlısı bir bütçe var. İnsanlar bir aylığına sigara ve alkolü bıraksa, ülkenin ekonomisi çökecek duruma gelmiş. Sahte içkiden ölen insanların sorumlusu, bütçeyi alkole bağımlı hale getiren, içkiden yüzde 270’lere varan vergi alan AKP iktidarıdır.

-Erdoğan, 5.8 milyon işsiz gencin olduğu ülkede nedense işsizliği, intiharları değil, bir tek içkiye odaklanıyor. Devletin görevi alkolizme karşı halkı korumaktır, doğru. Ama devlet bunu yaparken bilinçli olarak insanların bireysel tercihlerine de karışabilir mi, karışamaz. Eğer samimiyseniz iki kadeh rakı içeni değil, Samsun’da ‘iş, aş’ diyerek kendini asan insanları konuşun! Eğer samimiyseniz, gençleri bu kadar seviyorsanız biraz da 5.8 milyon genç işsizliği konuşun. Eğer samimiyseniz, devleti nasıl alkole bağımlı hale getirdiğinizi konuşun.

-Biz, CHP komisyonu olarak, sahte içki ölümlerinin son bulması için iktidara çağrı yapıyoruz: Alkolden alınan başta ÖTV olmak üzere yüksek vergileri makul seviyeye çekin. İçkiyi ucu açık gelir kapısı haline getirmeyin. Alkol satış saatlerine ilişkin yasaklar esnetilsin. Ayrıca salgın gibi içki tüketimiyle doğrudan ilgisi olmayan gerekçelerle tekel bayileri, büfeleri keyfi olarak kapatmayın. Alkol satışı kısıtlamasına uyulmaması nedeniyle yüksek meblağlarda kesilen ceza tutarlarını makul bir seviyeye indirin. Alkol kaçakçılığı ve merdiven altı üretimlere karşı denetim ve tedbirleri artırın. Metil alkol içeren içki satışı yapan kişi veya işletmelere etkili cezalar verin. Sosyal medyada yetkili olmayan kişi veya şirketlerin etil ve metil alkol satışına ilişkin denetimleri artırın. En önemlisi alkol tüketimine ilişkin ideolojik ve kutuplaştırıcı söylemlerden vazgeçin. İçki tüketiminin bir yaşam tercihi olduğunu unutmayın.