ABD’li yargıç Halbank davasını düşürmeyi reddetti

ABD Manhattan Bölge Yargıcı Richard Berman, Halk Bankası'nın İran'a ABD yaptırımlarını ihlal etmesine yardım ettiği suçlamasıyla bankaya karşı açılan davayı düşürmeyi reddetti.

ABD’li yargıç Halbank davasını düşürmeyi reddetti

ABD Manhattan Bölge Yargıcı Richard Berman, Halkbank’ın Yabancı Ülke Muafiyeti Yasası’nı gerekçe göstererek yargılanmadan muaf olduğu konusundaki talebini reddederek, yasanın yargılanmaya yönelik bir muafiyet sağlamadığını açıkladı.

Reuters’ta yer alan habere göre, yargıç ayrıca Halkbank’ın ABD Hazine Bakanlığı yetkilileriyle olan yazışmaları ve ABD finansal sistemi vasıtasıyla 1 milyar dolardan fazla parayı akladığı yönündeki iddiaları işaret ederek, ticari işlemler nedeniyle istisna getirilmesinin “açık bir şekilde Halk Bankası’nın davasına uygun olup savcılığı destekleyeceğini” açıkladı.

Halkbank’ın ABD’deki avukatları ve ABD Bakanlığı konu hakkındaki sorulara henüz yanıt vermedi.

Halkbank, avukatları aracılığıyla mahkemeye yaptığı başvuruda, reddi hakim ve davanın düşmesi talebinde bulunmuş, 18 Eylül’de yapılan ara duruşmada dinlenmişti. Hakim Berman, geçtiğimiz ay Halkbank’ın reddi hakim kararı başvurusunu da reddetmiş, bu karar sonrasında da Halkbank temyiz hakkını kullanarak için istinaf mahkemesine kararın temyizi için başvuruda bulunmuştu. Berman, Halkbank’ın jürili duruşmalarının 2022 yılında yapılması talebini de kabul etmemiş, jürili duruşmaların 1 Mart 2021 yılında başlamasına hükmetmişti.

Berman, daha evvel 2018’de Halk Bankası yöneticisi Mehmet Hakan Atilla’nın mahkumiyeti ve Rıza Sarraf’ın yargılandığı diğer benzer davalarda da yargıçlık yapmıştı.