ABD'li senatörlerden Pompeo'ya Türkiye için yaptırım mektubu

Washington’un Türkiye’nin S-400 alımı konusunda daha kararlı bir duruş ortaya koyamamasının, Ankara’yı “cesaretlendirdiği” görüşünü dile getirdiler.

ABD'li senatörlerden Pompeo'ya Türkiye için yaptırım mektubu

Cumhuriyetçi Senatör James Lankford ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen, ABD Dışişleri Bakanı  Pompeo’ya yazdıkları mektupta Washington’un Türkiye’nin S-400 alımı konusunda daha kararlı bir duruş ortaya koyamamasının, Ankara’yı “cesaretlendirdiği” görüşünü dile getirdiler.

VOA’da yer alan habere göre, Türkiye geçen yıl Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın almıştı. Washington bu gelişme üzerine Türkiye’nin F-35 savaş uçaklarının ortak üretimi ve satışı programına üyeliğini askıya almıştı.

ABD, Türkiye’yi S-400’leri konuşlandırması halinde yaptırımlara maruz kalma riskiyle karşı karşıya kalacağı yönünde uyarmıştı ancak henüz bir yaptırım gerçekleştirilmedi.

SENATÖRLERDEN MEKTUP

İki senatör mektupta, ağustos ayı sonunda Fransa, İtalya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs dörtlü tatbikatından dönen ABD yapımı F-16 savaş uçaklarını tespit etmek için S-400 sisteminin radarlarını aktive ettiği yönünde Yunan medyasında çıkan haberlere de değindi ve bunun doğru olup olmadığını sordu.

ABD’nin Türkiye’ye bugüne kadar, Rusya’dan savunma ekipmanı alan ülkeleri cezalandırmayı öngören Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırımlar getirmediğine dikkati çeken senatörler, radarların aktive edildiğini iddia eden haberlerin, “Türkiye’nin izlediği yoldan geri dönme ve bu sistemi elden çıkarma niyetinin olmadığını açıkça gösterdiği” değerlendirmesinde bulundu.

“F-35 SÜRECİ ERDOĞAN’I CESARETLENDİRDİ”

Mektupta, “Buna ilaveten, Savunma Bakanlığı’nın Türkiye’yi F-35 tedarik zincirinden çıkarmada yavaş hareket etmesi, hiç kuşkusuz Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan’ı cesaretlendirdi. Türkiye’nin S-400 sistemini Amerikan F-16’larını tespit etmek için aktive ettiği haberleri, bizim Rusya’nın hassas verilere erişim kabiliyetine dair ciddi kaygılarımızın altını çiziyor” ifadelerine yer verildi.

“Bu bilgiler ışığında, yasaların gerektirdiği şekilde sizi bir kez daha Türkiye’ye yaptırımlar uygulamaya çağırıyoruz” ifadesini kullanan iki senatör mektupta ayrıca, “Türkiye, NATO’nun taktiksel veri bağlantısı Link 16’yı S-400 sistemine entegre etti mi? Eğer öyleyse, bu entegrasyon Rusya’ya NATO müttefikleri üzerinde bilgi toplama imkanı sağlayacak mı?” sorularına yer verildi.