ABD'li ilaç şirketinden Sağlık Bakanlığı'nda kimler rüşvet aldı?

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle verilen soru onergesinin sahibi 'İyi Parti' Milletvekili Aytuğ Çıray, “Sağlık Bakanlığı’nda Alexion Firması’ndan kimler rüşvet aldı” diye sordu.

ABD'li ilaç şirketinden Sağlık Bakanlığı'nda kimler rüşvet aldı?

ABD merkezli “Alexion Pharmaceuticals Inc.” ilaç şirketinin ürettiği “Soliris” adlı ilacın Türkiye ve Rusya’da reçeteli ilaç satışlarını arttırmak için hükümet yetkililerine rüşvet verdiği ifade edilmiş, şirkete 21 milyon dolar ceza kesildiği belirtilmişti. ‘İyi Parti’ İzmir Milletvekili Aytun Çıray, konuyu  TBMM gündemine taşıdı, “Kimler rüşvet aldı” diye sordu.

“Alexion Pharmaceuticals Inc.’in Sağlık Bakanlığı’na rüşvet verdiği kanıtlandı” diyen Çıray, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“ABD Borsası tarafından yapılan açıklamaya göre Alexion Firması’nın da kabulüyle, ilgili firmanın suçu kabul ederek 21 milyon dolar ceza ödeyecek olmasından bilginiz var mı?

  • Bakanlığınızda rüşvet verildiği ilgili firma tarafından da kabul edildiğine göre bu konuda soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?
  • Alexion firmasının Sağlık Bakanlığı ile ilgili danışmanının kim olduğunu ve kimlerle ilişki kurduğunu bulup kamuoyuna bilgi verecek misiniz?
  • Bu firma rüşvet vererek Türkiye’de ne kadar ilaç satışı gerçekleştirdi?
  • Satılan ilaçların Türkiye’ye ekonomik maliyeti ne kadar olduğu hakkında bir soruşturma başlatacak mısınız?”