AB'den Türkiye'ye 'Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerini sonlandırın' çağrısı

AB Dışişleri Bakanları tarafından yapılan açıklamada ''Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarını sonlandırması için AB’nin yaptığı sayısız çağrıya halen cevap vermemiş olmasından üzüntü duyuyoruz” denildi.

AB'den Türkiye'ye 'Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerini sonlandırın' çağrısı

AB Dışişleri Bakanları, koronavirüs salgını nedeniyle telekonferans yöntemiyle gerçekleştirdikleri toplantının ardından yaptıkları açıklamada, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarını sonlandırması çağrısında bulundu.

Açıklamada “Türkiye’nin bu eylemlerini (Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları) sonlandırması için AB’nin yaptığı sayısız çağrıya halen cevap vermemiş olmasından üzüntü duyuyoruz” ifadelerine yer verildi, Ankara’dan ‘uluslararası hukuk çerçevesinde Kıbrıs’ın egemenliğine saygı göstermesi’ istenildi.

Açıklamada ayrıca AB’nin, Türkiye’nin Kıbrıs açıklarına yeni bir sondaj gemisi gönderme kararı nedeniyle konuya ilişkin pozisyonunu bir defa daha hatırlatma gereksinimi duyduğu belirtildi. ‘AB’nin Kıbrıs’la tamamen dayanışma içinde olduğu’ kaydedilen açıklamada, diyalog için elverişli koşulların oluşturulması gerekliliğine vurgu yapıldı.