AB'den 'salgın' kararı: Şirketleri korumaya odaklanıyoruz

AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Bahar Dönem Paketi'nin üye ülkelere "fırtınada kılavuzluk" yapmayı amaçladığını belirterek "Bu aşamada, kamu sağlığına, yatırım yapmaya, istihdamı ve şirketleri korumaya odaklanıyoruz." diye konuştu.

AB'den 'salgın' kararı: Şirketleri korumaya odaklanıyoruz

AB Komisyonu, üye ülkelerin kamu maliyelerine ilişkin çeşitli değerlendirmeler ve tavsiyeler içeren “Bahar Dönem Paketi” adlı çalışmasını yayımlandı.

Çalışmada, Covid-19’un üye ülkelerin kamu maliyeleri üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dikkat çekildi.

Salgının makro ekonomik ve mali etkileri hakkında belirsizliklerin sürdüğüne işaret edilen çalışmada, AB Komisyonu’nun birlik bütçe ve kamu harcaması kurallarına uymayan ülkelere başlatılan disiplin sürecini uygulamayacağı belirtildi.

AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis konuya ilişkin Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında, “Covid-19, Avrupa ekonomisine bir asteroid gibi çarparak krater şeklinde bir delik bıraktı.” dedi.

Dombrovskis, ekonomik toparlanmanın başlamasıyla üye ülke ekonomilerinin sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümesi için koordine yaklaşımın tekrar önemli olacağını ifade etti.

Çalışmalarının, üye ülkelere “fırtınada kılavuzluk” yapmayı amaçladığına dikkati çeken Dombrovskis, “Bu aşamada, kamu sağlığına, yatırım yapmaya, istihdamı ve şirketleri korumaya odaklanıyoruz.” diye konuştu.

Dombrovskis, AB Komisyonu olarak, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, İrlanda, Lüksemburg, Letonya, Malta, Hollanda, Slovakya, Finlandiya ve İsveç’e kara para aklama ile mücadele konusunda çeşitli tavsiyelerde bulunduklarını söyledi.